Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Anunț important făcut de Andrian Candu

© Sputnik / Miroslav RotariАндриан Канду
Андриан Канду - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că revendicarea principală a protestatarilor de a declanșa alegeri parlamentare anticipate nu are acoperire juridică.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat, vineri seara, în cadrul unui briefing că revendicarea principală a protestatarilor de a declanșa alegeri parlamentare anticipate nu are acoperire juridică.

Speakerul a declarat că a discutat pe parcursul zilei de vineri cu reprezentanții majorității parlamentare la care a asitat și premierul Pavel Filip și unii miniștri. Discuțiile au vizat cu prioritate revendicările protestatrilor și în special declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. 

„Am identificat că în situația actuală alegerile anticipate pot fi declanșate doar în cazul în care nu este ales președintele Republicii Molodva. Anularea votului pentru Guvernul Filip este ilegală și chestiunea nici nu se discută”, a mențonat Candu. 

Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Candu s-a arătat interesat de unele propuneri ale protestatarilor

“Cu toate acestea am decis să cerem de la protestatari o analiză prin care ei propun declanșarea alegerilor. Credem că alegerile anticipate nu sunt o soluție bună pentru țară. Trebuie să găsim soluții ca să evităm un blocaj periculos pentru Moldova, să putem asigura plata salariilor, pensiilor și intrarea într-o criză socială profiundă”, a declarat președintele Parlamentului.

Candu a amintit că Guvernul învestit miercurea aceasta a fost recunoscut ca fiind legitim, inclusiv de partenerii externi. 

Potrivit speakerului, acum guvernarea trebuie să se gândească la securitatea cetățenilor care așteaptă ca statul să fie stabilizat. Candu a reiterat că guvernarea rămâne deschisă la dialog cu grupul de protestatri. 

“Toate protestele trebuie să se desfășoare pașnic și fără violențe. Făcem apel la protetstari să nu admită violențe și să nu blocheze activitatea instituțiilor statului. Chiar dacă credem că alegerile anticipate pot aduce consecințe, suntem gata să discutăm cu protestatarii pentru a vedea care sunt argumentele lor juridice”, a declarat Candu. 

Președintele Parlamentului a făcut o invitație penrtu un asemenea dialog pentru ziua de luni, 25 ianuarie.

 

Fluxul de știri
0