Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Jurnaliști de la RIA Novosti, AFP și radioul din Cehia, opriţi să intrare în RM

© Sputnik / Evghenii PanasencoМеждународный аэропорт Кишинев
Международный аэропорт Кишинев - Sputnik Moldova
Abonare
Colaboratorilor mass-media le-a fost refuzată intrarea pe teritoriul Moldovei, fără a le fi explicate cauzele.

CHIȘINĂU, 22 ian — Sputnik. Corespondentului de la RIA Novosti, Timur Hursandov, nu i s-a permis să intre pe teritoriul Moldovei.

„Este indicația autorităţilor", astfel și-au justificat acțiunile serviciile Aeroportului Chișinău. Nici grănicerii, nici reprezentanții serviciului de securitate nu au oferit alte detalii.

Odată cu jurnalistul de la RIA Novosti, a fost împiedicat să intre în ţară și operatorul netitular al agenției franceze AFP. O oră mai devreme, fusese expediat cu zborul retur reprezentantul radioului din Cehia, deși acesta se indigna şi solicita legătura cu Ambasada.

Control Vamal aeroport - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Poliția de Frontieră face precizări cu privire la cazul jurnaliștilor ruși

Jurnaliștii sunt expulzați în serie din Moldova. De oatenție deosebită "beneficiază" pasagerilor sosiți de la Moscova. La controlul pașapoartelor, alături de grăniceri se află și colaboratori ai serviciului de securitate care caută cu atenție „persoanele suspecte".

Joi, au fost împiedicaţi să intre în Moldova reprezentanții a trei posturi TV. Astfel, corespondentului Companiei Ruse de Stat de Televiziune și Radio (CRSTR), Alecsandr Balițkii, i-a fost interzisă intrarea în Moldova pentru cinci ani. Serviciile speciale nu au oferit explicații. S-a constatat doar că acest jurnalist se află în „lista neagră". Echipa de filmare a postului de televiziune „Life News", care intenţiona să reflecte protestele din capitala Moldovei, a fost reținută pe Aeroportul Chișinău, fiind deportată ulterior de autorități. Același lucru s-a întâmplat și cu operatorul de la РЕН TV, Alecsandr Malâșev.

Reprezentantul oficial al MAE al FR, Maria Zaharova, a declarat că interdicția de intrare pe teritoriul Moldovei pentru jurnaliștii ruși este o încălcare a dreptului internațional.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui FR, a declarat în legătură cu interdicția de intrare în Moldova pentru reprezentanții a trei posturi TV ruse că Kremlinul apreciază extrem de negativ acest fapt: orice îngrădire a dreptului la libertatea de exprimare este inadmisibilă. Peskov a menționat că nu ar fi dezirabilă derularea aceluiași scenariu ca şi în Ucraina față de mass-media din FR. Acest lucru este inacceptabil, a punctat Peskov.

Fluxul de știri
0