Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Poliția de Frontieră face precizări cu privire la cazul jurnaliștilor ruși

© Sputnik / Rodion ProcaControl Vamal aeroport
Control Vamal aeroport - Sputnik Moldova
Abonare
Interdicția de intrare în Moldova a fost condiţionată de faptul că jurnaliștii ruși nu au indicat scopul vizitei lor în republică.

CHIȘINĂU, 21 ian — Sputnik. Poliția de Frontieră a RM a venit cu explicaţii în cazul legat de jurnaliștii ruși cărora li s-a interzis joi intrarea pe teritoriul Republicii Moldova.

Este vorba de un jurnalist de la CRSTR și echipele de filmare de la „Life News" și PEH TV care intenţionau să reflecte protestele antiguvernamentale de la Chișinău.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Rusia
MAE al FR a comentat interdicția de intrare în Moldova pentru jurnaliştii ruşi

Dorina Ceborati, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, a declarat pentru agenția Sputnik că „într-adevăr, în această dimineață de la Aeroportul Chișinău au fost trimiși înapoi în Rusia cinci cetățeni ai federației Ruse care au încălcat regulile de trecere a frontierei moldovenești".

„În primul caz este vorba de un cetățean căruia anterior i-a fost interzisă intrarea pe un termen de cinci ani. În cel de al doilea caz, patru cetățeni ai FR nu au indicat, la sosirea în Moldova, care este scopul vizitei lor. În privinţa acestora nu au fost instituite niciun fel de restricții de intrare", a spus Cebotari.

Potrivit acesteia, „nu doar legislația moldovenească prevede că un cetățean străin care nu indică scopul călătoriei este expediat înapoi. Această practică este utilizată peste tot".

Cebotari a adăugat că nu este la curent dacă acești cetățeni ai Rusiei aveau asupra lor legitimații de jurnalist sau nu.

Jurnaliștilor ruși li se interzice regulat intrarea în Moldova, consideră Ministerul de Externe al FR. În octombrie 2015, au avut loc două cazuri de reținere pe Aeroportul Chișinău a reporterilor de la NTB, aceștia fiind expediați înapoi la Moscova. În martie, echipa de filmare de la CRSTR, care intenţiona să reflecte alegerile din Găgăuzia, de asemenea nu a fost lăsată să intre în Moldova.

Afară de aceasta, Dmitri Kiselev, directorul general al Agenției de Știri „Rossia segodnea", și jurnalistul Andrei Kondrașov, autorul filmului „Крым. Возвращение на Родину" („Crimeea. Revenirea în Patrie"), au fost declarate persona non-grata în Moldova și li s-a interzis intrarea în țară pentru cinci ani. O altă persoană non-grata în Moldova este declarat și Armen Gasparean, colaborator al AIȘ „Rossia segodnea", prezentator radio, blogger și scriitor.

Fluxul de știri
0