CHIȘINĂU, 21 ian — Sputnik. În cadrul unui briefing la Moscova, Maria Zaharova, reprezentantul oficial al MAE al FR, a comentat interdicția impusă jurnaliștilor ruși de a intra pe teritoriul Moldovei ca pe o încălcare a dreptului internațional, aceasta făcând parte din șirul cazurilor tot mai frecvente de împiedicare a activității mass-media ale Rusiei în țările Europei.
Joi, reprezentanților a trei posturi TV le-a fost refuzată intrarea în Moldova. Astfel, corespondentului Companiei Ruse de Stat de Televiziune și Radio (CRSTR), Alecsandr Balițkii, i s-a interzis intrarea în Moldova pentru cinci ani. Serviciile speciale nu au oferit explicații. Doar s-a constatat că acest jurnalist se află în „lista neagră". Echipa de filmare a postului de televiziune „Life News", care intenţiona să reflecte protestele din capitala Moldovei, a fost reținută pe Aeroportul Chișinău fiind ulterior deportată de autorități. Același lucru s-a întâmplat și cu operatorul de la РЕН TV, Alecsandr Malâșev.
Dorina Cebotari, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, a comunicat anterior pentru corespondentul Sputnik că unor jurnaliști din Rusia nu li s-a permis intrarea în Moldova, deoarece aceștia nu indicaseră scopul vizitei lor în ţară.
„Aș vrea să menționez o tendință regretabilă și alarmantă. Am constatat de mai multe ori că este vorba de o campanie amplă declanșată împotriva jurnaliștilor ruși în Europa. Inclusiv în țările UE. De altfel, nu numai în Europa, ci în general în Occident. Astăzi aș vrea să aduc exemple de pe teritoriul european. În prezent, au început deja să treacă de la teorie la practică și colegii noștri europeni", a declarat Zaharova în cadrul briefingului de la Moscova.
„Chiar astăzi li s-a interzis să intre în Moldova jurnalistului CRSTR Alecsandr Balițki, corespondentului „Life News" Kiril Olkov, precum și reprezentanților postului Pervîi Canal Ilia Kostin și Dmitri Bogdarev. Aceasta este o nouă confirmare a încălcării de către Chișinău a dreptului internațional în domeniul drepturilor omului, libertății de exprimare și principiilor fundamentale ale societății democratice", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al FR.
Aceasta a adăugat că Moldova nu este singura ţară care interzice intrarea jurnaliștilor.
„Cu mare regret menționăm că în unele țări est-europene astfel de acțiuni ale autorităților au loc cu o regularitate înspăimântătoare", a specificat ea, amintind de expulzarea din Polonia a jurnalistului Leonid Sviridov de la „Rossia segodnea".
Jurnaliștilor ruși li se interzice cu regularitate intrarea în Moldova. În octombrie 2015, au avut loc două cazuri de reținere pe Aeroportul Chișinău a reporterilor de la NTB, aceștia fiind expediați înapoi la Moscova. În martie, echipa de filmare de la CRSTR, care intenţiona să reflecte alegerile din Găgăuzia, de asemenea nu a fost lăsată să intre în Moldova.
Afară de aceasta, Dmitri Kiselev, directorul general al Agenției de Știri „Rossia segodnea", și jurnalistul Andrei Kondrașov, autorul filmului „Крым. Возвращение на Родину" („Crimeea. Revenirea în Patrie"), au fost declarate persona non-grata în Moldova și li s-a interzis intrarea în țară pentru cinci ani. O altă persoană non-grata în Moldova este declarat și Armen Gasparean, colaborator al AIȘ „Rossia segodnea", prezentator radio, blogger și scriitor.