Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputaţi şi miniştri bătuţi. Ministrul Culturii, scoasă în braţe din Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariШаг за шагом полицейские отступали под напором протестующих.
Шаг за шагом полицейские отступали под напором протестующих. - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulţi deputaţi şi miniştri au fost bătuţi şi huiduiţi miercuri seara de protestatarii care au venit să manifesteze la Parlament împotriva învestirii Guvernului Filip.

CHIŞINĂU, 21 ian – Sputnik. A doua zi după protestele violente din seara zilei de miercuri de la Parlament, mai mulţi miniştri şi deputaţi mărturisesc că au fost victime ale manifestanţilor impulsivi. Protestatarii au atacat deputaţi şi miniştri în timp ce aceştia încercau să iasă din sediul forului legislativ după votul de învestire a Guvernului Pavel Filip.

Prima victimă despre care a aflat opinia publică a fost liderul PL, deputatul Mihai Ghimpu. Acesta a fost lovit puternic în cap cu pumnii de câţiva protestatari.

Protest Poliție Parlament - Sputnik Moldova
Politică
Manifestanţii continuă asaltul Parlamentului şi aplică gaze lacrimogene

Ulterior, Ghimpu a scris pe pagina sa de socializare că nu poartă pică pe „lumea furioasă şi flămândă care a fost furată” şi că „lupta va continua”. 

Ministrul Culturii Monica Babuc a fost salvată miercuri de mulţimea furioasă de un poliţist pe nume Eugen. Ministrul scrie pe pagina sa de socializare că în timp ce încerca să iasă din sediul Parlamentului, protestatarii s-au năpustit asupra ei.

„Mulţumesc ofiţerului de poliţie Eugen, care m-a acoperit cu corpul sau şi, efectiv, m-a scos din mulţime. (…) Când a văzut ca nu puteam merge, căci eram încălţată în pantofi şi lunecam fără sfârşit iar pasul trebuia de fapt să fie fugă, m-a luat în braţe şi m-a dus un timp până am putut ajunge la un loc liniştit”, scrie Babuc.

Ministrul afirmă că în aceste clipe s-a simţit umilită şi speriată şi-i mulţumeşte mamei poliţistului pentru că a crescut un bărbat adevărat.

Manifestanţii nu l-au cruţat nici pe şoferul ministrului culturii. Aceştia au făcut zob maşina de serviciu şi l-au ameninţat şi huiduit pe şofer.

Un alt ministru, cel al Educaţiei, Corina Fusu, de asemenea a avut de suferit. Atunci când a încercat să iasă din clădirea Parlamentului, a fost lovită violent în spate de un grup de protestatari. Aceştia i-au smuls din cap bereta şi eşarfa de la gât şi au încercat să o dezbrace de palton. Corina Fusu a fost nevoită să revină în Parlament şi să aştepte câteva ore până a fost salvată de poliţişti.

Prin momente de „teroare” a trecut şi deputatul liberal Alina Zotea.

Protest - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Protestatarii nu le permit deputaţilor să părăsească clădirea Parlamentului

„În timp ce angajaţii alergau prin Parlament, duşi de la un hol la altul, agitaţi şi cuprinşi de panică, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, ne îndemna să fim calmi și ne asigura că vom ajunge în siguranță la familii și la copii. Însă, teroarea nu s-a terminat în Parlament, a continuat și atunci când am încercat să ieșim afară împreună cu asistenții și ceilalți angajați ai instituției. La ieșire, un grup de oameni beți au început să mă lovească, atât pe mine cât și pe asistentele cu care eram”, scrie Zotea pe pagina sa de socializare.

După şedinţa de miercuri a Parlamentului unde a fost învestit Guvernul Filip, mai mulţi deputaţi şi miniştri au fost nevoiţi să aştepte ore în şir pe holurile Legislativului până să plece acasă. Protestatarii au blocat ieşirile Parlamentului, iar la un moment dat au reuşit să intre la etajul întâi al forului legislativ.

Procuratura a deschis dosar penal pe cazul violențelor comise în seara zilei de miercuri la sediul Parlamentului Republicii, faptele fiind investigate sub aspectul comiterii infracțiunii de dezordini în masă.

În cazul stabilirii vinovăţiei persoanelor în organizarea şi participarea la dezordini în masă, legea penală prevede o pedeapsă de până la 8 ani închisoare.

Fluxul de știri
0