Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ședința de judecată în dosarul Filat, amânată din nou

© Sputnik / Мирослав РотарьАдриана Бецишор
Адриана Бецишор - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul Adriana Bețișor a explicat de ce a fost amânată examinarea dosarului în care figurează ex-premierul Filat.

CHIȘINĂU, 21 ian — Sputnik. Ședința judecătoriei Buiucani, în cadrul căreia urma să fie examinat dosarul în care figurează ex-premierul Republicii Moldova Vladimir Filat, a fost amânată, a declarat joi procurorul Adriana Bețișor.

"Ședința în cadrul căreia urma să fie examinat în fond dosarul Filat, a fost amânată. Motivul este cererea parvenită atât din partea avocaților, cât și din partea inculpatului. Ședința a fost transferată pentru săptămâna viitoare, pentru ziua de marți", a spus procurorul.

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PLDM: ceea ce a furat Filat de la BEM este doar o picătură

După cum a relatat Bețișor, avocaţii lui Filat și-a explicat absenţa prin faptul că sunt ocupaţi cu alte îndatoriri de serviciu.

La mijlocul lunii octombrie, deputații au votat pentru lipsirea lui Filat de imunitate parlamentară. El este învinuit de corupere pasivă și de trafic de influență în dosarul fraudelor bancare.

O parte din probele acumulate în dosar au fost transmise în instanță la 22 octombrie. Procesul împotriva ex-premierului a început la 5 ianuarie. În aceeași zi, judecătorii au prelungit arestul preventiv pe numele ex-premierului cu încă 90 de zile.

Filat se află în arest preventiv la penitenciarul nr.13 din Chișinău.

În perioada de când a fost arestat, Filat a apărut în public doar de trei ori. În primele două cazuri, politicianul a fost adus încătuşat în sala de ședințe a Curții de Apel, iar în al treilea caz — la ședința judecătoriei sectorului Buiucani, care a avut loc la 5 ianuarie 2016.

Dacă vina lui Filat va fi dovedită, el riscă de la șapte la cincisprezece ani privațiune de libertate și o amendă de 8-10 mii de unități convenționale, iar pentru "trafic de influență" — de la trei la șapte ani de detenţie. Astfel, pedeapsa cumulată poate fi de până la 22 de ani de privațiune de libertate.

Fluxul de știri
0