Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cazul violențelor de la sediul Parlamentului este investigat penal

© Sputnik / Miroslav RotariProtest Poliție Parlament
Protest Poliție Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
Organul de urmărire penală a început investigarea dezordinilor de la Parlament sub aspectul comiterii infracțiunii de dezordini în masă.

CHIŞINĂU, 21 ian – Sputnik. Pe cazul violențelor comise în seara zilei de miercuri la sediul Parlamentului Republicii Moldova este pornită urmărirea penală, faptele fiind investigate sub aspectul comiterii infracțiunii de dezordini în masă.

Grupul de urmărire penală întreprinde toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele a circumstanţelor cazului şi identificarea persoanelor implicate în comiterea și provocarea acţiunilor violente. 

"În cel mai scurt timp, urmează a fi constatat legal prejudiciul adus sănătății persoanelor care au avut de suferit și au necesitat îngrijiri medicale. De asemenea, vor fi evaluate pagubele materiale aduse Parlamentului prin distrugerea bunurilor acestuia şi Inspectoratului General al Poliţiei, prin sustragerea și deteriorarea echipamentelor poliţiştilor", precizează Procuratura.

Прокурор сектора Рышкановка Игорь Попа - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Procurorii vin joi cu primele declaraţii despre provocatorii de la protest

În cazul stabilirii vinovăţiei persoanelor în organizarea şi participarea la dezordini în masă, legea penală prevede o pedeapsă de până la 8 ani închisoare.

În contextul asigurării exercitării drepturilor cetățenești, Procuratura Republicii Moldova atenționează că mitingurile, demonstraţiile, manifestările, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic. Sunt interzise și atrag răspundere penală întrunirile care incită la violenţă publică, la încălcarea ordinii publice sau organizarea tulburărilor în masă, a drepturilor şi a libertăţilor altor persoane ori punerea în pericol a vieţii sau a sănătăţii acestora.

Cetățenii Republicii Moldova sunt îndemnați să nu admită provocări, să se abţină de la acțiuni nedemocratice, să nu admită violențe și încălcarea legalității.

Fluxul de știri
0