Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Transportatorii moldoveni cer ajutorul autorităţilor

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaБольшегрузный транспорт на улицах Москвы
Большегрузный транспорт на улицах Москвы - Sputnik Moldova
Abonare
Transportatorii moldoveni, blocaţi între Rusia şi Ucraina, cer ajutorul autorităţilor de la Chişinău. Aceştia subliniază că sunt nevoiţi să ocolească teritoriul ucrainean, fapt care le afectează grav activitatea.

CHIŞINĂU, 20 ian – Sputnik. Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto (AITA) din Republica Moldova s-a adresat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor cu o scrisoare, prin care a solicitat implicarea conducerii instituţiei în soluţionarea problemelor transportatorilor moldoveni, apărute din cauza interdicţiilor reciproce pe care şi le-au impus guvernele Federaţiei Ruse şi Ucrainei, anunţă MTID.

На забайкальском участке российско-китайской границы - Sputnik Moldova
Rusia
Primul transport de mărfuri supuse embargoului a fost distrus în FR

Secretarul AITA, Evgheni Gubceac, a amintit că începând cu data de 30 decembrie 2016, prin Hotărârea Guvernului Ucrainei nr. 1147 a fost interzisă introducerea pe teritoriul acestei ţări a mărfurilor de origine rusă, până la data de 5 august curent sau până la anularea de către Federaţia Rusă a interdicţiei introduse pentru mărfurile de origine ucraineană pe teritoriul Rusiei.

Pe de altă parte, începând cu data de 1 ianuarie curent, Federaţia Rusă a adoptat interdicţii pentru introducerea pe teritoriul său a mărfurilor de origine ucraineană, şi anume: carne şi măruntaie de bovine, porci, păsări, peşte şi crustacee, moluşte comestibile şi alte nevertebrate acvatice, lapte, chefir, brânză topită, cafea prăjită cu cafeină, ceai negru, produse de cofetărie din zahăr fără conţinut de cacao, ciocolată, produse pentru alimentaţia copiilor, produse de panificaţie, produse făinoase, bere din malţ, rachiu, alimente pentru câini sau pisici, ţigări cu filtru, erbicide, echipamente pentru căile ferate sau linii de tramvai şi altele.

„Situaţia creată afectează în mare măsură şi transportatorii rutieri moldoveni, care efectuează transporturi atât din Ucraina spre Rusia cât şi viceversa. Aceasta va impune ocolirea teritoriului Ucraine prin Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria şi România, ceea ce va aduce la cheltuieli suplimentare din partea transportatorilor şi respectiv vor creşte dublu tarifele pentru transportare, ceea ce, în final, se va răsfrânge şi asupra populaţiei. În viziunea noastră, s-a creat o situaţie extrem de dificilă pentru transportatorii moldoveni (care şi aşa sunt într-o situaţie foarte grea), şi care necesită a fi soluţionată în cel mai scurt termen”, se mai menţionează în scrisoarea AITA adresată serviciului de presă al MTID.

Amintim că mai multe TIR-uri moldoveneşti sunt blocate la această oră la frontiera rusă-ucraineană din cauza restricţiilor comerciale pe care şi le-au impus reciproc cele două ţări.

Fluxul de știri
0