Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea Constituțională a respins sesizarea socialiștilor

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a respins sesizarea deputaţilor socialiști privind declararea decretului președintelui țării, prin care Pavel Filip a fost desemnat candidat la funcţia de premier, drept neconstituţional.

CHIȘINĂU, 20 ian — Sputnik. Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a respins marți sesizarea deputaţilor PSRM, care au contestat decretul președintelui țării, Nicolae Timofti, cu privire la desemnarea lui Pavel Filip drept candidat la funcția de premier.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Trei motive ale PSRM

Vinerea trecută, Timofti l-a desemnat pe ministrul interimar al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, candidat la funcția de prim-ministru. Această desemnare a fost întâmpinată cu proteste de amploare, organizate sâmbătă la Chișinău de forțele de opoziție: Partidul Socialiștilor, "Partidul Nostru" și Platforma DA. Atât unii, cât şi alții, insistă ca Parlamentul să fie dizolvat și să fie organizate alegeri parlamentare anticipate. Luni, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a depus la CCM o sesizare prin care a contestat decretul președintelui cu privire la desemnarea lui Filip drept candidat la funcția de premier.

"Curtea a conchis că sesizarea este vădit nefondată, formulată abuziv şi argumentată defectuos, motive pentru care a decis să o respingă ca fiind inadmisibilă. Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi intră în vigoare la data adoptării", se spune în comunicatul CCM.

Socialiştii i s-au adresat şi lui Timofti, căruia i-au expediat o scrisoare cu solicitarea ca acesta să-şi anuleze decretul privind desemnarea lui Filip drept candidat la funcția de premier.

Republica Moldova a intrat în noul an fără guvern, pe fundalul unei crize politice și economice profunde. Guvernul țării, care a fost condus de vicepreședintele Partidului Liberal-Democrat (PLDM), Valeriu Streleț, a fost demis la 29 octombrie 2015.

Fluxul de știri
0