Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Benzina şi motorina se vor ieftini şi în Moldova, dar când

© Sputnik / Александр КряжинБензоколонка, архивное фото
Бензоколонка, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
În timp ce în mai multe ţări preţul carburanţilor la pompă a început să scadă, odată cu ieftinirea petrolului la bursele internaţionale, în Moldova acesta rămâne neschimbat. Expertul Viorel Gîrbu a explicat pentru Sputnik ce se întâmplă pe piaţa produselor petroliere din ţara noastră.

CHIŞINĂU, 19 ian – Sputnik. Solicitat de corespondentul Sputnik, expertul în economie Viorel Gîrbu a explicat ce se întâmplă pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, în contextul ieftinirii petrolului pe piaţa internaţională.

Gîrbu a subliniat că nu este cazul să mizăm pe o ieftinire automată a preţului al carburanţilor la pompă, odată cu ieftinirea barilului de petrol la bursele internaţionale.

Нефтяная платформа Приразломная Platformă petrolieră - Sputnik Moldova
Preţurile mondiale la petrol scad în rezultatul excedentului de ofertă pe piaţă

Expertul susţine că nu este vorba despre înţelegeri de cartel şi nici despre un monopol pe piaţa produselor petroliere din Moldova. Dânsul a menţionat că această piaţă în ţara noastră este foarte mică, iar petroliştii încă ar avea stocuri de carburanţi achiziţionaţi la preţurile anterioare.

În al doilea rând, faptul că se ieftineşte barilul la burse, nu presupune că trebuie să se ieftinească automat benzina sau motorina, deoarece acestea, spre deosebire de petrol, sunt produse finite, iar procesul de prelucrare şi de producere presupune costuri care se reflectă în preţul final al carburanţilor.

„Însă pe termen mediu şi lung trebuie să ne aşteptăm la ieftinirea carburanţilor şi în Republica Moldova”, susţine expertul Viorel Gîrbu.

Fluxul de știri
0