Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Oleg Serebrian, printre posibilele candidaturi la şefia MAEIE

© Sputnik / Evghenii PanasencoМинистерство иностранных дел и европейской интеграции
Министерство иностранных дел и европейской интеграции - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ambasadorul Moldovei în Germania Oleg Serebrean ar putea ocupa funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

CHIŞINĂU, 18 ian – Sputnik. Una dintre cele mai discutate candidaturi la şefia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene este cea a diplomatului Oleg Serebrian. Potrivit surselor Sputnik, candidatura lui Serebrian este analizată intens de majoritatea parlamentară pentru funcţia de ministru de Externe. 

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pavel Filip: realităţile nu ne permit să avem un guvern tehnocrat

La începutul lunii ianuarie, Serebrian şi-a început activitatea în funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Germania.

Oleg Serebrian are 46 de ani. În 1992 — 1993 a fost secretar II în Direcția Europa și America de Nord a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Între 1993 și 1994 a fost secretar I în Direcția Europa și America de Nord a MAE al Republicii Moldova și concomitent, lector la catedra de istorie antică și medievală a Universității "Ion Creangă" din Chișinău, apoi, între 1994 și 1995, a fost șeful secției România în Direcția Europa și America de Nord a MAE al Republicii Moldova.

Între 1998 și 1999, după susținerea tezei de doctor, revine în ministerul de externe de la Chișinău, ocupând concomitent funcțiile de șef al Direcției Analiză Politică și purtător de cuvânt al ministrului. Din 1999 până în 2005 a fost prorector al Universității Libere din Moldova (ULIM). Între 2005 și 2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în 2005 — 2006 fiind membru al Biroului Permanent al Parlamentului. Din iulie 2010 până în iulie 2015 a fost Ambasadorul Republicii Moldova în Franța și delegat permanent al Republicii Moldova la UNESCO. La 7 decembrie 2010 Oleg Serebrian a fost ales, pentru un mandat de doi ani, Președinte al Congresului Uniunii Latine.

Între anii 2001 și 2008 a fost președintele Partidului Social-Liberal. La 10 februarie 2008, în urma fuziunii Partidului Social-Liberal cu Partidul Democrat din Moldova, a fost ales prim-vicepreședinte al PDM, funcție din care a demisionat în iunie 2010, după numirea sa ca Ambasador al Republicii Moldova în Franța.

Fluxul de știri
0