Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Şefi importanţi de la FISC şi o contabilă riscă pedepse penale aspre

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii au expediat spre examinare Judecătoriei din Hânceşti un dosar penal în care trei femei, dintre care două sunt angajate ale IFS, sunt învinuite de comiterea unor infracţiuni grave cu caracter financiar.

CHIŞINĂU, 18 ian – Sputnik. Procuratura raionului Hânceşti a anunţat că a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanţa de judecată cauza penală de învinuire a şefei-adjuncte a Inspectoratului Fiscal de Stat (IFS) din raionul Hânceşti.

Potrivit Procuraturii femeia este învinuită de comiterea infracţiunii de depăşire a atribuţiilor de serviciu.

Уборка зерновых, agricultura - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Persoane din Guvern, cu dosar penal ce vizează prejudicierea bugetului de stat

În acelaşi dosar figurează o subalternă a acesteia, care este inspector fiscal şi este acuzată de procurori de complicitate la comiterea aceleiaşi infracţiuni. Cea din urmă este anunţată în căutare.

Procuratura mai notează că împreună cu funcţionarele de la IFS, pe banca acuzaţilor va compărea contabila-şefă a două firme, în acţiunile căreia procurorii au constatat „delapidarea averii străine în proporţii deosebit de mari”.

Procurorii ar fi stabilit că în perioada anilor 2008 – 2013, contabila şefă a două întreprinderi cu sediul în oraşul Hânceşti, în lipsa documentelor primare, borderourilor privind transferul salariilor pe cardurile angajaţilor şi ordinelor de primire a numerarului, şi-a însuşit ilegal mijloacele băneşti în sumă totală de 1,9 milioane de lei.

Potrivit Procuraturii, "în aceeaşi perioadă, şefa-adjunctă a Inspectoratului Fiscal de Stat din raionul Hânceşti, împreună cu subalterna sa care activa în calitate de inspector fiscal, au efectuat înscrieri nejustificate în actele de uz intern, prin care, în mod neîntemeiat, au fost majorate sumele real achitate de către unele firme".

Procuratura precizează că astfel au fost stinse, fără temei, obligaţiile de achitare a impozitelor şi taxelor pentru 5 firme, în sumă totală de peste un milion de lei. În consecinţă, statului i-au fost cauzate daune în proporţii considerabile.

Procuratura a mai subliniat că printre întreprinderile care au beneficiat de stingerea nejustificată a obligaţiunilor de achitare a impozitelor şi taxelor au figurat inclusiv firmele, ale căror contabilă-şefă este învinuită de delapidarea averii străine.

Cauza penală respectivă urmează să fie examinată în fond de Judecătoria Hânceşti. Inculpatele au interdicţia de a părăsi localitatea, iar dacă vor fi recunoscute vinovate, contabila-şefă riscă până la 15 ani închisoare, iar şefa-adjunctă a IFS Hânceşti riscă până la 5 ani de detenţie.

Fluxul de știri
0