Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noul candidat la funcția de premier a început discuţiile cu deputaţii

© Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor al RMPavel Filip
Pavel Filip - Sputnik Moldova
Abonare
Candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru al republicii Moldova, Pavel Filip, are puţin timp la dispoziţie pentru a forma cabinetul de miniştri şi pentru a convinge deputaţii să-i acorde votul de încredere.

CHIȘINĂU, 18 ian — Sputnik. După desemnarea sa prin decret prezidențial drept candidat la funcția de prim-ministru, Pavel Filip a început luni discuţiile cu fracțiunile parlamentare şi cu deputaţii neafiliaţi despre structura și programul viitorului guvern.

Candidatura lui Filip i-a fost propusă președintelui Nicolae Timofti vineri de majoritatea parlamentară, formată din 55 de deputați din cei 101.

"Ne vom strădui să avansăm rapid, luând în considerare termenele restrânse. Însă acum nu pot să numesc data la care va fi prezentat programul şi componenţa cabinetului de miniștri", a declarat Filip pentru jurnaliști.

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Primele acţiuni ale lui Pavel Filip

Surse apropiate partidelor care au fomat majoritatea parlamentară i-au comunicat agenției Sputnik despre faptul că Partidul Liberal și Partidul Democrat, care au la ora actuală miniștri interimari în guvern, ar putea să-şi păstreze cel puţin aceleaşi funcții în Cabinetul lui Filip.

În prezent PL este reprezentat în Guvern de patru persoane: Anatol Șalaru (ministrul Apărării), Corina Fusu (ministrul Educației), Valeriu Munteanu (ministrul Mediului) și Iurie Chirinciuc (ministrul Transportului și Infrastructurii Drumurilor.

PDM are 7 membri în actualul Executiv: Victor Osipov (vicepremier pentru Reintegrare), Stefan Bride (vicepremier, ministrul Economiei), Vladimir Cebotari (ministrul Justiției), Pavel Filip (ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor), Monica Babuc (ministrul Culturii), Ruxanda Glavan (ministrul Sănătății), Vasile Bâtcă (ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor).

Moldova a intrat în noul an fără guvern, pe fundalul unei crize politice profunde. Guvernul țării, în fruntea căruia se afla vicepreşedintele PLDM, Valeriu Streleț, vicepreședinte al PLDM, a fost demis la 29 octombrie.

Anterior, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că dacă deputații nu vor putea forma guvernul până la 29 ianuarie,i Parlamentul ar putea fi dizolvat.

Fluxul de știri
0