Iranul a scăpat de sancţiunile legate de programul nuclear

© SputnikФлаг Ирана
Флаг Ирана - Sputnik Moldova
Abonare
Sâmbătă a intrării în vigoare a acordului nuclear încheiat între Iran și marile puteri ale lumii, fiind ridicate sancţiunile impuse Teheranului de comunitatea internaţională.

CHIŞINĂU, 17 ian — Sputnik. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a constatat că Iranul și-a respectat toate angajamentele asumate în vederea ridicării sancțiunilor, menţionând în raportul său că Teheranul este pregătit să implementeze programul nuclear elaborat în urma unor negocieri complexe şi îndelungate, menit să diminueze potenţialul său nuclear, comunică RIA Novosti.

Agenţia confirmând că autorităţile iraniene sunt gata pentru punerea în aplicare acordului încheiat la 14 iulie 2015. Anunţul a fost făcut de secretarul general al AIEA, Yukiya Amano, în comunicatul care a fost făcut public la Viena, după ultimele discuţii dintre miniştrii de externe iranian, european și american.

Сергеј Лавров - Sputnik Moldova
Lavrov: Rusia și Iranul au planuri mari în sfera atomică

Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini şi secretarul de stat al SUA, John Kerry, au confirmat ridicarea sancţiunilor legate de programul nuclear al Iranului, statul devenind, după mai bine de 20 de ani, un participant cu drepturi depline în toate sferele de activitate ale comunităţii internaţionale.

Președintele iranian Hassan Rohani a apreciat acordul nuclear încheiat cu marile puteri drept "o pagină de aur" în istoria țării, aceasta fiind o oportunitate pe care urmează fă fie folosită pentru dezvoltarea țării, creșterea bunăstării națiunii, dar și „pentru crearea stabilității și securității în regiune".

Şeful Agenției Internațională pentru Energie Atomică, Yukiya Amano, întreprinde duminică o vizită la Teheran pentru a discuta cu autorităţile iraniene primii paşi privind implementarea programului nuclear.

Iranul şi „cei şase" mediatori internaţionali au reuşit, în noaptea spre 14 iulie, să ajungă la un acord. A fost adoptat un plan de acţiuni complex, îndeplinirea căruia va anula în totalitate sancţiunile aplicate anterior Iranului.

Fluxul de știri
0