Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacţia Preşedintelui Timofti la situaţia din ţară (document)

© gov.mdNicolae Timofti, Andrian Candu
Nicolae Timofti, Andrian Candu - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Nicolae Timofti a făcut o declaraţie în care se referă la situaţia politică ce s-a creat în Republica Moldova. şeful statului susţine că împărtăşeşte îngrijorările protestatarilor, dar că, totodată, se vede obligat să respecte legea. Totodată, Preşedintele a difuzat lista cu semnăturile deputaţilor care îl susţin pe Pavel Filip.

CHIŞINĂU, 16 ian – Sputnik. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a făcut o declaraţie publică cu privire la situaţia extrem de tensionată din ţară. Acesta a explicat motivele pentru care l-a numit pe Pavel Filip să formeze guvernul şi i-a îndemnat pe deputaţi să ţină cont de doleanţele societăţii atunci când vor aproba componenţa nominală a cabinetului de miniştri.

Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Preşedintele Timofti, supus unor presiuni teribile în ceasul "al 11-lea"

Sputnik Moldova publică integral declaraţia difuzată de serviciul de presă al Preşedinţiei.

„Declarație a președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti

Stimați concetățeni,

Atmosfera extrem de încordată din societate și revolta oamenilor, exprimată în spațiul public, inclusiv în stradă, față de deciziile politice de ultimă oră, mă obligă să iau atitudine și să explic contextul politic în care ne aflăm.

Am luat decizia de a-l nominaliza pe domnul Pavel Filip în calitate de candidat la funcția de prim ministru ca urmare a unor elemente obiective care nu pot fi puse la îndoială din punct de vedere constituțional.

Mă refer, în primul rând, la decizia domnului Ion Păduraru de a renunța la mandatul de candidat pe care i l-am acordat pe data de 14 ianuarie a.c. În urma acestei decizii, procesul de identificare a unui candidat la funcția de prim-ministru a trebuit să fie reluat.

În aceste condiții, o majoritate parlamentară constituită din 55 de deputați mi-a propus o candidatură, acea a domnului Pavel Filip, pe care am fost obligat să o accept, în virtutea Hotărârii emise la 29 decembrie 2015 de către Curtea Constituțională, al cărei punct nr. 118 stipulează că, citez, „nu există nici un motiv constituțional și democratic pentru ca Președintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea și adversa Președintelui”.

Dincolo de opiniile mele personale, sunt obligat, potrivit atribuțiilor ce-mi revin, în calitate de președinte, să respect legile țării, și în cazul de față, dispozițiile Curții Constituționale.

Vă asigur că împărtășesc îngrijorarea și dorința de schimbare care persistă în societate și cred că societatea civilă trebuie să fie ascultată și luată în considerare la luarea unor decizii politice.

Iată de ce, mă adresez majorității parlamentare și prim-ministrului desemnat să țină cont, în procedura de întocmire a programului de activitate și listei Guvernului, precum și în cea de votare a Guvernului în Parlament, de pozițiile civile din țara noastră și de opiniile cetățenilor.

În ceea ce privește protestele de stradă, am dispus ca organele de menținere a ordinii publice să asigure securitatea tuturor cetățenilor, precum și dreptul oamenilor la întruniri și la libera exprimare, astfel încât să fie excluse abuzurile și depășirea cadrului legal.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti”.

© Preşedinţia Republicii MoldovaLista semnăturilor deputaţilor care îl susţin la funcţia de premier pe Pavel Filip, prima parte
Lista semnăturilor deputaţilor care îl susţin la funcţia de premier pe Pavel Filip, prima parte - Sputnik Moldova
Lista semnăturilor deputaţilor care îl susţin la funcţia de premier pe Pavel Filip, prima parte
© Preşedinţia Republicii MoldovaLista semnăturilor deputaţilor care îl susţin la funcţia de premier pe Pavel Filip, partea a doua
Lista semnăturilor deputaţilor care îl susţin la funcţia de premier pe Pavel Filip, partea a doua - Sputnik Moldova
Lista semnăturilor deputaţilor care îl susţin la funcţia de premier pe Pavel Filip, partea a doua

 

Fluxul de știri
0