Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ziua în care s-a născut Eminescu, marcată la Chişinău

© Sputnik / Miroslav RotariМихай Еминеску
Михай Еминеску - Sputnik Moldova
Abonare
Vineri, 15 ianuarie, ziua în care se împlinesc 166 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, în capitala Moldovei au loc mai multe acţiuni culturale dedicate acestui eveniment.

CHIŞINĂU, 15 ian — Sputnik. Pe parcursul zilei de vineri, politicieni, artişti, scriitori, dar şi oameni simpli au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare".

Fiind declarată şi Zi a Culturii Naţionale, pe data de 15 ianuarie se desfăşoară mai multe expoziţii, lansări de carte, lecturi de poezie. Direcţia Cultură a Primăriei municipiului Chişinău organizează la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi" din Chişinău o acţiune în cadrul căreia vor avea loc întâlniri cu scriitori, prezentarea videoclipului la piesa „De-ași avea" pe versurile lui Mihai Eminescu, muzică — Anatol Chiriac, un concert cu interpreţi cunoscuţi din Moldova.

Liliana Condraticova, doctor în studiul artelor, conferenţiar cercetător, secretar ştiinţific al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM - Sputnik Moldova
Societate
Patrimoniul cultural al Moldovei, o bogăţie nevalorificată

Pe parcursul zilei de vineri, între orele 10.00-20.00, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu" are loc lectura continuă „Citim Eminescu".

Poetul, prozatorul, dramaturgul şi publicistul Mihai Eminescu, supranumit și „Luceafărul" poeziei românești", s-a născut la Ipoteşti, Botoșani, în familia lui Gheorghe si Raluca Eminovici.

A studiat la Viena şi Berlin unde a căpătat o bună educație filosofică, ceea ce a influenţat şi opera sa poetică. Primul său poem l-a publicat la vârsta de 16 ani. A fost bun prieten cu scriitorul Ion Creangă şi a activat în societatea Junimea.

A murit la 15 iunie 1889, la doar 39 de ani. Criticul literar George Călinescu a scris în cartea dedicată vieții lui Mihai Eminescu: „Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale".

Fluxul de știri
0