Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Democraţii i-au răspuns preşedintelui Timofti înainte de „termenul limită"

© Partidul Democrat din MoldovaPartidul Democrat, Dumitru Diacov
Partidul Democrat, Dumitru Diacov - Sputnik Moldova
Abonare
PDM sugerează că dacă Timofti va insista pe reconfirmarea existenţei majorităţii parlamentare, s-ar putea ajunge la situaţia absurdă când preşedintele va trebui să reconfirme voturile acordate pentru alegerea sa.

CHIŞINĂU, 14 ian — Sputnik. După ce şeful statului a solicitat printr-un comunicat reconfirmarea semnăturilor acordate în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru, până la ora 21 a zilei de joi, Partidul Democrat i-a răspuns acestuia, tot prin intermediul unui comunicat, precizând că un document oficial care confirmă constituirea unei majorități parlamentare absolute i-a fost prezentat şefului statului încă la 11 ianuarie.

„Pe masa președintelui Nicolae Timofti se află încă din data de 11 ianuarie a.c., o majoritate care se angajează să susțină candidatul înaintat de către Partidul Democrat pentru funcția de prim-ministru. Acest document este valabil, nu se poate prescrie la dorința grupărilor de interesele politice și economice care au interes să destabilizeze situația din țară, nici la insistența partidelor care promovează alegerile anticipate, nici măcar la dorința șefului statului", se arată în comunicatul PDM.

Митинги за и против кандидатуры премьера состоялись в Кишиневе - Sputnik Moldova
Politică
Declaraţia PDM: aşteptăm decizia lui Timofti, dar suntem pregătiţi de anticipate

Potrivit democraţilor, la moment nu există nici un temei juridic pentru a revizui decizia luată de majoritate, deoarece începând cu data de 11 ianuarie 2016, „majoritatea parlamentară absolută a îndeplinit absolut toate demersurile procedurale necesare. L-a informat pe Președinte despre decizia unanimă a celor 56 de deputați de a înainta candidatul la funcția de prim-ministru din partea PDM. Toate actele au fost perfectate și formalizate în strictă conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 29 decembrie 2015. Ultima declarație de reconfirmare a poziției majorității parlamentare a fost înregistrată la cancelaria Președinției chiar astăzi, 14.01.2016".

Mai mult decât atât, democraţii îl atenţionează pe Timofti că solicitarea de reconfirmare a semnăturilor „ar putea să ne aducă la o situație absurdă similară cu o eventuală solicitare a Președintelui țării de a reconfirma și voturile deputaților, pentru alegerea sa, în 16 martie 2012".

Partidul Democrat l-a îndemnat pe președintele Nicolae Timofti să țină cont de Constituție, să respecte procedurile și să se ghideze în activitatea sa decizională de documente oficiale.

„În concluzie, dacă Președintele Nicolae Timofti nu își va onora obligațiile care îi revin, potrivit Constituției Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova va constata că declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a fost realizată cu bună știință de către șeful statului, la dorința și insistența grupurilor de interese politice și economice, îndeplinind solicitările partidelor care solicită expres acest lucru. Acest lucru va produce un blocaj instituțional care riscă să se transforme într-o criză politică profundă" au avertizat democraţii.

Fluxul de știri
0