Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Preşedinţia a explicat când va veni cu o reacţie şi care va fi aceasta

© Preşedinţia Republicii MoldovaNicolae Timofti
Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Nicolae Timofti pregăteşte o declaraţie care va exprima poziţia sa faţă de situaţia creată în general în ţară.

CHIŞINĂU, 14 ian – Sputnik. Preşedintele Nicolae Timofti nu a formulat,  deocamdată, o reacţie oficială la Declaraţia majorităţii absolute constituite în Parlamentul Republicii Moldova formulată după ce şeful statului a respins candidatura acesteia la funcţia de premier. 

„Va urma o reacţie care va exprima poziţia faţă de situaţia în general”, a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Vlad Ţurcanu.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul Moldovei poate începe procedura de demitere a lui Timofti

Potrivit lui Ţurcanu, deocamdată nu este stabilită formula în care va fi prezentată reacţia preşedintelui, printr-un comunicat de presă, sau în cadrul unui briefing.

Timofti a respins miercuri candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Şeful statului şi-a bazat decizia pe prevederi ale Constituției Republicii Moldova și pe Hotărâri ale Curții Constituționale, care a statuat că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

Timofti i-a propus majorităţii parlamentare identificarea unui alt candidat la funcția de prim-ministru, până pe data de 14 ianuarie, ora 12.00.

În replică, cei 56 de deputaţi care constituie majoritatea parlamentară absolută au calificat argumentele lui Timofti ca „nefundamentate prin probe sau prin acțiuni”.

Aceştia au făcut apel către președintele Nicolae Timofti să țină cont de voința exprimată de către majoritatea absolută din Parlamentul Republicii Moldova și să acționeze în temeiul interesului național și al Legii Supreme.

Fluxul de știri
0