Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul Moldovei poate începe procedura de demitere a lui Timofti

© Sputnik / Evgheni PanasencoПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, în cazul săvârşirii unor fapte prin care încalcă prevederile Legii Supreme, preşedintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament.

CHIŞINĂU, 13 ian – Sputnik. Deputaţii Parlamentului Republicii Moldova ar putea începe procedura de demitere a preşedintelui ţării Nicolae Timofti, în urma deciziei de a respinge candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. 

Timofti Тимофти - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Probabilitatea demisiei lui Timofti creşte de la o oră la alta

Potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale de la finele lunii decembrie, „ prerogativa preşedintelui de a propune candidatul la funcţia de premier este şi o obligaţie constituţională. La realizarea acestui drept, şeful statului, care este şi alesul majorităţii parlamentare, trebuie să se asigure, prin consultările cu fracţiunile parlamentare, de suportul unei majorităţi parlamentare, precum şi de o posibilă cooperare din partea opoziţiei. De asemenea,  în cazul în care nu există o majoritate parlamentară absolută, preşedintele, după consultarea fracţiunilor parlamentare este obligat să propună un candidat la funcţia de premier, chiar dacă fracţiunile nu sunt de acord cu alegerea acestuia”.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, în cazul săvârşirii unor fapte prin care încalcă prevederile Legii Supreme, preşedintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi (67) din numărul deputaţilor aleşi.

Propunerea de demitere poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi şi se aduce neîntârziat la cunoştinţa preşedintelui Republicii Moldova. Preşedintele poate da Parlamentului şi Curţii Constituţionale explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Fluxul de știri
0