Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Plahotniuc va fi propus repetat pentru funcţia de premier

© Sputnik / Miroslav RotariВлад Плахотнюк
Влад Плахотнюк - Sputnik Moldova
Abonare
Majoritatea parlamentară insistă pe candidatura lui Plahotniuc la funcţia de premier.

CHIŞINĂU, 13 ian — Sputnik. Majoritatea parlamentară va propune joi pentru a doua oară candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de şef al Cabinetului de Miniştri, se arată în declaraţia difuzată miercuri seara de mediile de informare.

„Din partea celor 56 de deputați care constituie majoritatea absolută parlamentară, subsemnații, Marian Lupu, Violeta Ivanov, Mihai Ghimpu, Ion Bălan facem următoarea declaraţie publică: Considerăm ca fiind nefundamentate prin probe sau prin acțiuni, într-un cuvânt, neîntemeiate — motivele invocate în comunicatul de presă remis astăzi, de către Președinție… În acest context, reafirmăm determinarea noastră pentru susținerea candidaturii lui Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru susținere pe care ne-o asumăm cu toată responsabilitatea, având pe deplin încredere în judecata noastră și a majorității celor 56 de deputați" se spune în declaraţie.

Miercuri, candidatura lui Plahotniuc a fost propusă pentru întâia oară la funcţia de prim-ministru, însă preşedintele ţării a respins-o.

Протест платформа ДА - Sputnik Moldova
Politică
13 ianuarie, o zi specială pentru Moldova, o zi fierbinte la Chişinău

Moldova a intrat în noul an fără guvern, pe fundalul unei crize politice profunde. Guvernul țării în fruntea căruia se afla vicepreședintele Partidului Liberal Democrat (PLDM) Valeriu Streleț a fost demis la 29 octombrie. După aceasta, între liderii coaliției de guvernare (PLDM, PDM, PLM) a avut loc un conflict în urma căruia coaliția pro-europeană s-a dezmembrat.

Negocierile politicienilor privind formarea unei noi majorităţi parlamentare şi propunerea unui candidat unic pentru funcţia de premier au durat aproape trei luni. Liderii PLDM nu au dorit să accepte un compromis cu colegii din alte fracţiuni, insistând pe faptul că viitorul candidat trebuie să reprezinte anume această formaţiune.

În consecinţă, preşedintele ţării, Nicolae Timofti, a numit singur candidatul — pe omul de afaceri Ion Sturza. În data de 4 ianuarie, deputaţii au boicotat votarea pentru candidatura lui Sturza. Şedinţa Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Preşedintele Parlamentului, Andrtian Candu a declarat că Timofti va trebui să numească un alt candidat, în urma consultărilor cu fracţiunile parlamentare.

Anterior, Curtea Constituțională a adoptat hotărârea potrivit căreia Parlamentul RM poate fi dizolvat, dacă deputații nu vor aproba noul guvern până la 29 ianuarie 2016.

Fluxul de știri
0