Joi, preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, va trebui să adopte singura decizie corectă în accepţia sa, în situaţia politică extrem de dificilă în care s-a pomenit ţară.
Timofti nu mai poate bate în retragere, după ce miercuri liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, i-a prezentat la reşedinţa prezidenţială de la Condriţa propunerea majorităţii parlamentare privind numirea lui Vladimir Plahotniuc în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Chiar dacă şeful statului şi-a luat o pauză de gândire de 24 de ore, în actualele condiţii el va fi obligat să ia o hotărâre.
La moment, Timofti are de ales din câteva variante. Doar una însă va fi şi definitivă.
Prima variantă ar fi că şeful statului acceptă candidatura lui Vladimir Plahotniuc, propusă de majoritatea parlamentară pentru funcţia de premier, şi rămâne să-şi ducă la bun sfârşit mandatul de preşedinte, în conformitate cu termenului prevăzut de Constituţie. Adică, până la 16 martie curent.
A doua variantă ar fi ca Timofti să respingă propunerea majorităţii. Încălcând în felul acesta hotărârea Curţii Constituţionale potrivit căreia şeful statului trebuie să ia în considerare opinia pronunţată de majoritatea parlamentară.
În cazul în care preşedintele va proceda de o asemenea manieră, Parlamentul ar putea cere demisia acestuia.
Există şi o a treia variantă: preşedintele nu acceptă candidatura propusă pentru funcţia de prim-ministru şi îşi prezintă demisia în semn de protest.
Majoritatea experţilor înclină să creadă însă că Timofti va alege prima variantă. Un argument în plus în favoarea acestei versiuni este şi întâlnirea din ajun a acestuia cu un şir de diplomaţi străini acreditaţi în Moldova. Inclusiv cu şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.
Este vehiculată opinia că preşedintelui i-ar fi fost dat un oarecare sfat, care s-ar baza în esenţă pe necesitatea adoptării unei decizii favorabile în privinţa candidatului majorităţii parlamentare.
Trebuie să recunosc însă că aceste date cu care operează experţii se întemeiază în bună parte pe zvonuri neverificate.
În cazul în care Timofti va opta pentru a doua sau a treia variantă, atunci, potrivit Constituţiei ţării, spicherul Parlamentului, Andrian Candu, va exercita funcţia de preşedinte interimar. Şi tot el va căpăta, în mod automat, împuternicirile de a confirma candidatul în funcţia de premier.
Deocamdată am putea doar să presupunem ce cale va alege preşedintele ţării. Totodată, ar trebui să mai spunem că în a doua jumătate a zilei de miercuri sute de reprezentanţi ai platformei DA s-au îndreptat către reşedinţa prezidenţială de la Condriţa, pentru a face presiuni ca Timofti să nu confirme candidatul majorităţii parlamentare pentru funcţia de premier, adică pe Vladimir Plahotniuc.
Vom urmări în continuare derularea evenimentelor.
P.S. Abia de am reuşit să postăm materialul pe fluxul de ştiri, când preşedintele Nicolae Timofti a şi luat operativ, într-o manieră care nu-l caracterizează, decizia de a nu-l desemna pe Vladimir Plahotniuc candidat pentru funcţia de prim-ministru. Prin urmare, s-ar părea că Timofti are de ales doar între a doua şi a treia variantă, despre care am scris.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.