Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Timofti a respins candidatura lui Plahotniuc

© Preşedinţia Republicii MoldovaNicolae Timofti
Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Preşedintele Timofti a decis să nu-l desemneze pe Vlad Plahotniuc, care este susţinut de 55 de deputaţi în Parlament, în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru.

CHIŞINĂU, 13 ian – Sputnik. Preşedintele Nicolae Timofti a respins candidatul propus de majoritatea parlamentară la funcţia de premier.

Într-un comunicat al Preşedinţiei se menţionează că miercuri „şefului statului i-a fost prezentată o declaraţie semnată de un număr de 55 de deputaţi, de susţinere a candidaturii domnului Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, la funcția de prim-ministru”.

„Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru”, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.

Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Prima reacţie a Preşedinţiei la candidatura premierului

Sursa notează că „Președintele Timofti își întemeiază decizia pe prevederi ale Constituției Republicii Moldova și pe Hotărâri ale Curții Constituționale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”. Șeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova”, a mai scris sursa citată.

„În consecință, președintele Nicolae Timofti propune majorității parlamentare identificarea unui alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-a încadra în criteriile de integritate enunțate, și informarea șefului statului cu privire la acest candidat, prin procedură legală, până pe data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00”, punctează Preşedinţia.

Fluxul de știri
0