Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine este Vladimir Plahotniuc

© Photo : Igor VzorovVlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Plahotniuc s-a născut la 1 ianuarie 1966, în satul Pitușca, raionul Călărași, este politician şi influent om de afaceri în Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 13 ian – Sputnik. Candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru din partea majorităţii parlamentare, Vladimir Plahotniuc, s-a născut la 1 ianuarie 1966, în satul Pitușca, raionul Călărași. Plahotniuc este politician, om de afaceri din Republica Moldova. A deţinut funcţia de prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova între 30 decembrie 2010 și 15 februarie 2013 și fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două termene: decembrie 2010 – octombrie 2013 și decembrie 2014 – 30 iulie 2015. 

PDM sediu ПДМ офис - Sputnik Moldova
Politică
Plahotniuc, propus la şefia Guvernului. Ce va face acum Preşedintele Timofti

Plahotniuc a învățat la școala medie din satul Grozești, raionul Nisporeni până în 1983, când a absolvit cu diplomă această instituție. În 1991 a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova cu diploma de inginer la specialitatea: Tehnologia Industriei Alimentare. În 2002 a obținut titlul de Master în Business și Administrare la aceeași universitate. În 2006 a devenit licențiat în drept, profilul Jurisprudență, specialitatea drept, la Universitatea de Studii Europene din Moldova.

În perioada 1991–1993 a ocupat poziția de specialist la „Centrul pentru prevenirea și reabilitarea victimelor minore „Minor””, afiliat Primăriei municipiului Chișinău. A îndeplint funcția de economist la „Euro Est Hundel” Ltd Moldova, apoi a lucrat la „Voyage” Ltd Moldova. În intervalul anilor 1995-1998 a fondat Grupul Financiar Moldo-American „Angels”, pe care l-a condus până în 2001. Între 2001-2010 a îndeplint funcția de director comercial, iar mai apoi director general al „Petrom Moldova” SA, ocupându-se cu importul și distribuția petrolului.

Din 2005 a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrare al Băncii Comerciale Victoriabank, una dintre cele mai importante bănci din Republica Moldova, după care în 2006 a devenit președinte al acesteia, funcție pe care a deținut-o până în ianuarie 2011.

În seara zilei de 19 noiembrie 2010, în cadrul ședinței biroului politic al Partidului Democrat din Moldova s-a luat decizia ca Plahotniuc să fie candidatul la funcția de deputat cu numărul 2 pe lista acestui partid. La 30 decembrie 2010, în cadrul ședinței Consiliului Național Politic al PDM, s-a decis numirea lui Vlad Plahotniuc în funcția de vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. În aceeași zi a fost ales prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova.

A fost ales membru al Comisiei economie, buget și finanțe al Parlamentului Republicii Moldova.

La 19 mai 2011, prin decret prezidențial, Marian Lupu a constituit Consiliului Național pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept în care a fost inclus și Vlad Plahotniuc ca vicepreședinte.La sfârșitul lui octombrie 2013 a renunțat la mandatul de deputat, declarând că se va dedica intens activității în partid.

La alegerile parlamentare din noiembrie 2014 a fost ales din nou în funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

La 30 iulie 2015, imediat după votarea Guvernului Streleț și-a depus mandatul de deputat.

Pe 15 octombrie 2015, în ziua lipsirii de imunitate parlamentară a lui Vlad Filat și arestarea acestuia, Vlad Plahotniuc anunța printr-o postare pe facebook că se autosuspendă din funcția de prim-vicepreședinte al PDM, dar și de cea de membru de partid, până la clarificarea anchetei în cazul BEM, după cum afirma el pentru a nu se face insinuări că ar influența ancheta și a nu afecta imaginea PDM.

La 24 iulie 2014 Vladimir Plahotniuc a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, „pentru contribuții decisive la desăvârșirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică și integrarea economică cu Uniunea Europeană”.

Fluxul de știri
0