Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Misterul „amendamentului Furdui” şi tarifele la gaz, pe înţelesul tuturor

© Sputnik / Eduard Kotlakow / Accesați arhiva multimediaBudownictwo gazociągów
Budownictwo gazociągów - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul a subliniat că potrivit aceluiaşi „amendament”, o parte din volumul de gaz care ajunge în Uniunea Europeană, din cauza „formulei lui Furdui”, nu a fost taxat pentru tranzitarea teritoriului Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 20 noiembrie – Sputnik. Solicitat de Sputnik, expertul în energetică, Sergiu Ungureanu, a menţionat că prin aşa zisul „Amendament Furdui” a fost introdusă o formulă sofisticată de calculare a taxei de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova, care loveşte în consumatorul final.

Expertul Sergiu Ungureanu ne-a informat că din cauza „Amendamentului Furdui” transportarea gazelor naturale pe teritoriul ţării către consumatorii finali este supusă, de fapt, unei taxări care reprezintă plata de tranzit. Cu alte cuvinte, potrivit lui Ungureanu, cetăţeanul moldovean sau agentul economic moldovean plăteşte inclusiv „tranzitul” gazului până la contorul său.

Дожимная насосная газостанция - Sputnik Moldova
Într-un an, gazul rusesc livrat Moldovei s-a ieftinit cu aproximativ 162 dolari

Anularea acestui „amendament” la 20 noiembrie de către Parlament va conduce, potrivit lui Sergiu Ungureanu, la reducerea cu circa 5 la sută a tarifelor pentru gazele naturale.

Totodată, expertul a subliniat că potrivit aceluiaşi „amendament”, o parte din volumul de gaz care ajunge în Uniunea Europeană, din cauza „formulei lui Furdui”, nu a fost taxat pentru tranzitarea teritoriului Republicii Moldova. Astfel, rezultă că cetăţenii moldoveni ar plăti pentru tranzit în locul consumatorilor europeni.

În acest context, Ungureanu a mai menţionat că ar urma să fie revizuită şi modalitatea de calculare a pierderilor din reţea, legate de distribuţia gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Asta, potrivit expertului, ar putea să contribuie la o nouă scădere a tarifului.

Fluxul de știri
0