În cașcaval a fost găsită o proteină care omoară celulele canceroase

© Flickr / Chris GoldbergФранцузский сыр
Французский сыр - Sputnik Moldova
Abonare
Combinația care se formează la coagularea laptelui și maturarea cașcavalurilor a demonstrat calități cu adevărat magice.

CHIȘINĂU, 12 ian — Sputnik. Savanţii au depistat o capacitate înaltă de distrugere a celulelor canceroase și a microbilor rezistenţi la acțiunea antibioticelor în cazul aminoacidului nisin care este produs de lactobacili, se spune într-un articol publicat de Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

"La moment, nu există bacterii care ar avea imunitate sau rezistență la acțiunea nisinului. Natura, pe parcursul a mii de ani, a făcut cercetări și a îmbunătățit acțiunea doctoriilor sale. Acum noi putem folosi nisinul nu numai pentru protejarea produselor, dar și în lupta cu infecțiile, cancerul și periodontita", a declarat Yvonne Kapila de la Universitatea Michigan din Ann Arbor (SUA).

Куриное мясо. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Mass-media: savanții au descoperit în carnea de găină un nou virus letal

Proteina produsă de lactobacili poate fi găsită în aproape toate produsele lactate, inclusiv în cașcaval, iar multe companii alimentare îl folosesc în calitate de conservant. Această substanță a fost obținută de biochimiști încă la sfârșitul anilor 30, secolul trecut, dar în calitate de antibiotic ea practic nu este folosită.

În anii trecuți, mai mulți savanți au găsit anumite indicii cum că nisinul poate încetini creșterea celulelor canceroase. Echipa lui Kapila a verificat dacă într-adevăr este așa, adăugând în rația câtorva șobolani, în organismul cărora se dezvoltau celule canceroase, un "coctail din lapte" special care conținea o cantitate suficient de mare de nisin — aproximativ de 25-30 de ori mai mare decât se conține în cașcaval și în alte produse din lapte.

Pe parcursul a nouă săptămâni cât a fost aplicată această terapie, cancerul la aceste rozătoare s-au redus considerabil, pierzând aproximativ 70-80% din celule.

Cercetările efectuate au arătat în continuare că nisinul poate lupta nu numai cu cancerul, dar și cu un șir de bacterii patogene, care au devenit în ultimii ani practic invulnerabile la acțiunea antibioticelor ca rezultat al "selecției naturale" în incinta spitalelor și clinicelor.

După cum avertizează savanții, rezultate pozitive au fost obținute doar în cadrul experimentelor efectuate asupra rozătoarelor și rămâne de văzut dacă nisinul va acționa în același fel și asupra omului.

Fluxul de știri
0