Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deja-vu-ul PLDM-ului

© парламентФракция либерал-демократов покидает зал заседания молдавского парламента
Фракция либерал-демократов покидает зал заседания молдавского парламента - Sputnik Moldova
Abonare
PLDM este gata să creeze o nouă alianţă cu PD,PL şi grupul Leancă doar dacă va avea dreptul de a înainta candidatul la funcţia de premier.

CHIŞINĂU, 5 ian – Sputnik. PLDM continuă să ezite în chestiunea cu privire la crearea unei majorităţi parlamentare cu PD, PL şi grupul Leancă. Liderul interimar al formaţiunii, Valeriu Streleţ, a declarat marţi seara, după consultările comune cu PD,PL şi grupul Leancă, că PLDM urmează să convoace din nou Consiliul Politic la care să discute situaţia creată. 

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Turnură neaşteptată: cei 14 foşti comunişti vor acţiona separat de PDM

În particular, Streleţ a declarat că PLDM trebuie să examineze solicitarea PD de a desemna candidatul la funcţia de premier.

„PLDM reiterează că dreptul de desemnare a candidatului la funcţia de premier trebuie să-i revină”, a declarat Streleţ.

Partidele parlamentare mai au la dispoziţie câteva zile pentru a decide asupra candidatului la funcţia de prim-ministru. Pentru a evita alegerile parlamentare anticipate, şeful statului urmează să semneze decretul cu privire la desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru cel târziu la 14 ianuarie.

În cazul în care până la 29 ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri parlamentare anticipate. Curtea Constituţională a statuat că imposibilitatea formării Guvernului în termen de 3 luni conduce la dizolvarea Parlamentului chiar dacă această perioadă se circumscrie în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie cu votul a 65 de deputaţi.

 

Fluxul de știri
0