Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Luni Parlamentul va încerca să învestească guvernul. Analiştii sunt sceptici

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПарламент Молдовы
Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul se va întruni luni în şedinţă specială pentru a discuta posibilitatea învestirii unui nou guvern. Analiştii politici sunt sceptici înprivinţa şanselor ca astăzi să-i fie acordat votul de încredere unui guvern în frunte cu Ion Sturza.

CHIŞINĂU, 4 ian – Sputnik. Luni, la ora 14.00, Parlamentul Republicii Moldova se întruneşte într-o şedinţă specială.

Pe ordinea de zi a şedinţei Legislativului figurează o singură chestiune – deputaţii vor dezbate programul de activitate şi lista noului Guvern propus de candidatul desemnat de Preşedinte.

Guvern alerta cu bomba - Sputnik Moldova
Politică
Luni va avea loc lansarea unui nou partid, nu votarea Guvernului Sturza

Până la ora actuală, numai fracţiunea PLDM s-a arătat dispusă să voteze pentru un guvern în frunte cu Ion Sturza. Celelalte fracţiuni şi grupuri de deputaţi fie că au respins din start oferta şefului statului, fie au manifestat reticenţă faţă de un asemenea guvern.

Pe de altă parte mai mulţi analişti politici au exprimat opinia că prin desemnarea lui Sturza de către Timofti s-a urmărit relansarea acestuia în viaţa politică din Republica Moldova, iar acest exerciţiu nu reprezintă o tentativă sinceră de formare a unui guvern funcţional ce se poate bucura de susţinerea unei majorităţi parlamentare. Analiştii sunt de părere că guvernul Sturza va fi respins de Parlament.

Dacă luni nu va fi investit guvernul, Preşedintele Timofti va trebui să propună o altă candidatură la funcţia de premier, după ce va consulta fracţiunile şi grupurile parlamentare.

Curtea Constituţională a statuat recent că Preşedintele ţării are obligaţia să ţină cont de doleanţele grupurilor parlamentare, dar mai cu seamă de cea a majorităţii parlamentare în cazul în care o asemenea majoritate se va forma.

Fluxul de știri
0