Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Luni va avea loc lansarea unui nou partid, nu votarea Guvernului Sturza

© Sputnik / Miroslav RotariGuvern alerta cu bomba
Guvern alerta cu bomba - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulţi analişti politici moldoveni sunt de părere că promovarea "Cabinetului Sturza" reprezintă, de fapt, un proces de cristalizare a unei noi forţe politice în Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 3 ian – Sputnik. Cei mai mulţi comentatori politici sunt siguri de faptul că în cadrul şedinţei plenare de luni Parlamentul nu-i va acorda vot de încredere Guvernului lui Ion Sturza. Mai mult, însuşi candidatul propus de Preşedinte, dar şi unii membri ai echipei sale care au discutat cu presa, au lăsat să se înţeleagă că nu au nicio îndoială că luni nu va fi investit un nou guvern.

Беспокойный четверг - даже депутаты вынуждены были предъявлять свои удостоверения, чтобы пройти в парламент. - Sputnik Moldova
Sandu şi Sturza au dat pe faţă un scenariu de preluare a puterii

Unii politologi din Moldova au subliniat încă la momentul când Sturza a fost desemnat că acest gest urmăreşte, de fapt, lansarea lui în viaţa politică a ţării, remarcând şi faptul că şansele lui de a deveni premier votat de actualul Parlament sunt minime.

Un alt aspect pe care l-au remarcat analiştii politici este faptul că, pe de o parte, Sturza este simpatizat de exponenţii Platformei DA. Pe de altă parte devine tot mai evident faptul că acesta, cel puţin la ora actuală, nu va adera la această structură politică şi că este de aşteptat să devină conducătorul unei mişcări politice ce se va constitui în baza PLDM sau la care pur şi simplu va fi alipit PLDM. Astfel, este posibilă o competiţie între Platforma DA şi formaţiunea în fruntea căreia va apărea Sturza, iar bătălia se va da pentru acelaşi segment electoral.

Circumstanţele în care se produce acest proces sunt, în opinia analiştilor, prielnice pentru cristalizarea noii forţe politice. Astfel, Sturza a beneficiat de un PR generos datorită faptului că în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru a fost mediatizat în condiţiile unor consultări şi discuţii publice ce au fost reflectate pe larg de presa de la Chişinău.

Însuşi Sturza a lăsat să se înţeleagă că dacă nu va fi votat cabinetul propus de el, lucrurile nu se vor opri aici, iar activitatea sa politică în Moldova va continua.

 

Fluxul de știri
0