Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova ar putea reduce cu 50 la sută importurile de gaze naturale

© mec.gov.mdStephane Bride, Стефан Бриде
Stephane Bride, Стефан Бриде - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova ar putea acoperi aproape jumătate din importurile de gaze naturale dacă va utiliza eficient resursele regenerabile.

CHIŞINĂU, 3 dec — Sputnik, Cristina Danuţa. Ministrul în exercițiu al Economiei, Stephane Bride, a declarat în cadrul Forumului Național „Bioenergia: Către o autonomie energetică locală", organizat la Chișinău în contextul Săptămânii Moldova Eco Energetică, că sursele de energie regenerabilă ar putea fi o alternativă pentru ţara noastră.

"Sursele de energie regenerabilă sunt o ieșire, o alternativă pentru Republica Moldova, care poate să acopere până la 20 la sută din necesarul total de resurse energetice sau aproximativ 48 din importurile de gaze naturale", explicat ministrul.

Biomasa, energie alternativă - Sputnik Moldova
Lecţii gratuite pentru antreprenori în domeniul eficienţei energetice

Șeful Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihai Stratan a explicat că producerea din resurse regenerabile a energiei electrice și a energiei termice, numită și cogenerarea, reprezintă o modalitate de economisire a energiei, dar care este valorificată insuficient în cadrul Comunității Europene, și cu atât mai mult, în Republica Moldova. Mihai Stratan a precizat că, potrivit calculelor Agenției, țara noastră poate produce până la 300 de MW de energie electrică prin cogenerare.

„Anual, noi consumăm ca țară circa 700-800 de megawați de energie electrică, deci asta ar înseamnă că am acoperi cel puțin a treia parte din producţia de energiei electrică prin cogenerare din resursele proprii", a declarat Mihai Startan.

În contextul Săptămânii Moldova Eco-Energetica, în perioada 1-3 decembrie, la Chișinău, au fost organizate un șir de evenimente dedicate dezvoltării sectorului energiei regenerabile și promovării eficienței energetice, dar și concursul inițiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice numit „Moldova Eco Energetică". Concursul include trei categorii: Istorii Eco Responsabile, Tehnologii Eco Responsabile și Târgul Ideilor Eco Responsabile.

Компрессорная установка месторождения природного газа. - Sputnik Moldova
Un grup de experţi propune soluţii pentru sectorul energetic al Moldovei

Agenția pentru Eficiență Energetică a anunțat că în data de 4 decembrie va fi organizată și Gala Moldova Eco-Energetică, unde vor fi premiate cele mai notabile realizări în producerea, transmiterea, distribuirea și consumul eficient de energie, în dezvoltarea și promovarea tehnologiilor moderne, a inovațiilor în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice. Săptămâna Moldova Eco-Energetica este organizată de Ministerul Economiei, Agenția pentru Eficiență Energetică și Proiectul Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Fluxul de știri
0