Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cele mai răspândite tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaНовогодние игрушки
Новогодние игрушки - Sputnik Moldova
Abonare
Din cele mai vechi timpuri, oamenii şi-au legat de noaptea dintre ani speranţele de schimbare, de un viitor mai bun. Nu întâmplător, anume această sărbătoare este deosebit de bogată în obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, unele amuzante, altele de-a dreptul absurde, însă toate vin să întregească atmosfera de sărbătoare şi buna dispoziţie.

CHIŞINĂU, 31 dec — Sputnik. Tradițiile și obiceiurile, dar și superstițiile de Revelion au fost transmise prin viu grai din generație în generație. Cele mai răspândite dintre acestea sunt prezentate de dcnews.ro, care apreciază că dacă ar fi să le respectăm pe toate, nu am mai avea timp de petrecerea dintre ani, alături de prieteni și de familie.

Певица Надежда Чепрага - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Nadejda Cepraga: anul maimuţei va fi neapărat unul plin de veselie

Astfel, tradiţia spune că dacă nu ai bani în buzunar de Anul Nou, vei avea ghinion tot anul. În plus, nu e bine să ai datorii la sfârșitul anului, pentru că vei avea datorii în anul ce urmează.

Se mai spune că dacă-ți vei ține iubitul/a de mână, îți va merge bine în dragoste tot anul. La miezul nopții să nu uiți să-ți săruți iubitul/a. Dacă vei ține în mână un pahar, va urma un an vesel. Nu e bine să plângi în prima zi a anului nou, pentru că va fi un an trist. Și nu uitați de dorința de la miezul nopții, despre care se spune că se va îndeplini.

În noaptea dintre anii e bine să faci mult zgomot ca să alungi spiritele rele. Cât despre ținută, trebuie să porți ceva roșu și haine noi de 1 ianuarie.
Cât despre noroc, ți-l faci cu mâna ta, dacă nu arunci nimic din casă în prima zi din anul nou. Se spune, de asemenea, că este bine ca cineva să intre în casă în prima zi de Anul Nou.

Datini de Crăciun și Anul Nou în Moldova - Sputnik Moldova
Cum este sărbătorit Crăciunul şi Anul Nou în Moldova

În ziua de Anul Nou, copiii merg cu Sorcova la rude și apoi la vecini. În schimb, primesc bani şi dulciuri. În prezent, Sorcova este confecționată din hârtie colorată și flori artificiale. În timp ce rostesc textul augural "Sorcova, vesela,/ Să trăiţi, să-mbătrâniţi/ Ca un măr, ca un păr/ Ca un fir de trandafir!/ Tare ca fierul,/ Iute ca oţelul!/ Tare ca piatra,/ Iute ca săgeata!/ La anul şi la mulţi ani!", copiii ating ritmic cu Sorcova uşa sau fereastra, dacă se colindă afară, sau corpul gazdelor, dacă se colindă înăuntru. După terminarea colindatului, Sorcova se păstrează peste an, ca un lucru sfânt, agăţată de peretele de la răsărit al casei, la icoană sau în alt loc curat al gospodăriei.

În ceea ce priveşte vremea, tradiţia populară are numeroase interpretări. Conform tradiţiei, cum e ziua de Anul Nou aşa va fi tot anul: bun sau rău. Credinţa populară spune că, dacă în ziua de Anul Nou e ger mare şi dacă pe zăpadă se văd multe steluţe, e semn că anul ce urmează va fi bun şi vor fi multe cununii. Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.

Fluxul de știri
0