Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: cei de la Curtea Constituţională au uzurpat puterea

© Sputnik / Мирослав РотарьIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul socialiştilor a criticat dur decizia Curţii Constituţionale din 29 decembrie 2015. Acesta a calificat soluţia dată de autoritatea de jurisdicţie constituţională drept uzurpare a puterii de stat.

CHIŞINĂU, 30 dec – Sputnik. Igor Dodon a condamnat decizia de marţi a Curţii Constituţionale (CCM), prin care a fost respinsă solicitarea celor 14 deputaţi foşti comunişti de a fi declarat neconstituţional decretul lui Nicolae Tomofti privind desemnarea în calitate de candidat la funcţia de premier a lui Ion Sturza. Pe de altă parte, prin aceeaşi decizie CCM a interpretat prevederile constituţiei care se referă la procedura de consultare a fracţiunilor în vederea desemnării candidatului la funcţia de premier, obligându-l, practic, pe şeful statului, să ţină cont de poziţia majorităţii parlamentare.

„PSRM condamnă decizia Curţii Constituţionale adoptată ieri şi o califică drept o acţiune de uzurpare a puterii de stat în Republica Moldova”, a spus Dodon.

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale - Sputnik Moldova
Politică
Curtea Constituţională a "corectat" neajunsurile reformei din iulie 2000

Liderul socialiştilor a întrebat pentru ce mai este nevoie de Parlament, de Guvern sau de preşedinte, „dacă Procuratura este într-un buzunar, iar Curtea Constituţională în altul”.

„Uitaţi-vă că nici bugetul nu e nevoie să fie adoptat de Parlament, pentru că Guvernul o face în locul Parlamentului. Cât priveşte desemnarea candidatului la funcţia de premier – aceasta este prerogativa Preşedintelui, el e garantul Constituţiei. Ceea ce au făcut ei este un act de uzurpare a puterii de stat. Cerem demisia incorpore a întregii componenţe a Curţii Constituţionale”, a spus Igor Dodon.

Politicianul a anunţat că socialiştii au pregătit o iniţiativă ce va fi înaintată în Parlament. Aceasta prevede că demiterea judecătorilor CCM poate fi iniţiată de cel puţin 20 de deputaţi, iar demiterea propriu zisă a judecătorilor CCM să fie posibilă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

„Vă promit din parte PSRM: Mai devreme sau m târziu veţi răspunde penal pentru uzurparea puterii de stat”, a declarat Dodon.

Fluxul de știri
0