Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Factorii de decizie ar fi încercat să muşamalizeze scurgerea de păcură la CET-2

© photo: mediu.gov.mdУтечка мазута
Утечка мазута - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii investighează cazul de scurgere a câteva zeci de tone de păcură, care s-au produs la CET-2. Este vorba despre fapte ce pot fi încadrate în două articole din Codul penal.

CHIŞINĂU, 30 dec – Sputnik. Procuratura a anunţat că investighează sub aspect penal cazul de scurgere de păcură la centrală de termoficare din capitală CET-2.

„Procuratura municipiului Chişinău s-a autosesizat şi a pornit două cauze penale pe faptul încălcării regulilor de circulaţie a substanţelor chimice (art.224 Cod penal) şi tăinuirea datelor despre poluarea mediului (art.225 Cod penal)”, se spune într-un comunicat difuzat de Procuratură.

Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării ecologiste - Sputnik Moldova
Societate
Ecologiştii bat alarma: natura Moldovei este supusă distrugerii

Sursa mai subliniază că obiectul investigaţiilor dispuse de procurori îl va constitui incidentul produs acum câteva zile la o centrală de termoficare din capitală, unde o cantitate importantă de păcură s-ar fi scurs în sol în timp ce combustibilul era transferat dintr-un rezervor în altul.

Potrivit procurorilor, incidentul nu a fost raportat organelor competente, ci a fost tăinuit. De asemenea, factorii de decizie ai centralei de termoficare ar fi încercat să muşamalizeze cazul.

„În cadrul acţiunilor de urmărire penală, procurorii vor investiga toate circumstanţele cazului şi vor stabili, de comun cu specialiştii din cadrul Inspectoratul Ecologic de Stat şi Ministerul Mediului, dacă în urma scurgerii combustibilului a fost poluat mediul”, se mai spune în comunicatul Procuraturii.

Potrivit Ministerului Mediului, scurgerea de păcură s-ar fi produs la 23 decembrie curent pe teritoriul CET-2. Inspectorii de mediu, alertaţi de o informaţie operativă, s-au deplasat imediat la faţa locului pentru a verifica informaţia parvenită. Acestora le-a fost interzis accesul pe teritoriul întreprinderii, pe motivul că ar fi vorba despre un obiect de importanţă strategică. Ulterior a fost chemată poliţia. Abia după lungi negocieri un inspector a fost lăsat să inspecteze locul presupusului incident. La faţa locului a fost descoperită o groapă adâncă de circa 4 metri, lungă de 10 metri şi lată de 2 metri.

Potrivit Ministerului Mediului, CET-2 ar fi acoperit groapa şi ar fi refuzat să evacueze solul poluat.

Potrivit datelor preliminare, scurgerile de păcură ar constitui aproximativ 30 — 40 de tone.

Fluxul de știri
0