Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CCM s-a pronunţat în privinţa legitimităţii candidaturii lui Sturza

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Marţi, instanţa a constatat că decretul prezidenţial de desemnare a lui Ion Sturza pentru funcţia de premier este constituţional.

CHIŞINĂU, 29 dec — Sputnik. Curtea Constituţională a recunoscut marţi drept constituţional decretul preşedintelui Timofti privind numirea lui Ion Sturza în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru.

Luni, reprezentanţii celor paisprezece foşti membri ai fracţiunii PCRM au depus la CCM o sesizare privind constituţionalitatea decretului Preşedintelui ţării prin care Ion Sturza a fost desemnat drept candidat pentru funcţia de şef al Cabinetului de Miniştri.

Uzina de ciment din or. Rezina цементный завод г. Резина - Sputnik Moldova
Sturza şi Filat au avut şi au un singur scop

În sesizare se menţionează că şeful statului a desemnat candidatul, fără a se asigura de sprijinul unei majorităţi parlamentare. Foştii deputaţi comunişti au atenţionat totodată că fracţiunea PCRM, în care ei erau încă membri la data desemnării lui Sturza, nu a fost consultată de către şeful statului înainte de semnarea decretului.

De asemenea, autorii sesizării au solicitat CCM să interpreteze alineatul 2 al articolului 98 din Constituţie şi să explice ce obligaţiuni în revin preşedintelui la consultarea fracţiunilor parlamentare în contextul desemnării candidatului la funcţia de premier.

Termenul de numire a noului Guvern expiră la 29 ianuarie, când se împlinesc exact trei luni din data demiterii precedentului Cabinet de Miniştri, condus de Valeriu Streleţ. În cazul în care noul Guvern nu va fi învestit până la data de 29 ianuarie, şeful statului va trebui să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului şi să stabilească data alegerilor parlamentare.

Fluxul de știri
0