Sturza şi Filat au avut şi au un singur scop

© Sputnik / Родион ПрокаUzina de ciment din or. Rezina цементный завод г. Резина
Uzina de ciment din or. Rezina цементный завод г. Резина - Sputnik Moldova
Abonare
Editorialistul Sputnik Moldova, Nicu Goncear, a decis să facă o incursiune în istoria recentă a Republicii Moldova, pentru a se lămuri în privinţa scopurilor urmărite de unele personalităţi în politica naţională.

Desemnarea lui Ion Sturza pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele Moldovei este un moment pe care nu am putut să-l trec cu vederea. Recunosc că am urmărit cu atenţia activitatea acestuia. Iar mediile de informare au „imortalizat" multe dintre isprăvile acestuia din perioada în care s-a aflat la cârma Guvernului.

Personal, am o atitudine sceptică faţă de capacităţile lui Sturza de a pune în mişcare lucrurile în ţară, mai ales într-o perioadă de criză. Mai cu seamă că a încercat deja odată… Atunci, Sturza şi Filat s-au aflat în fruntea unor instituţii cheie ale ţării, privatizând cam o jumătate din aceasta.

Выборы президента Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Sturza este candidatul lui Timofti la funcţia de premier

Este de pomină cazul fabricii de ciment de la Rezina. Ulterior, Sturza l-a botezat drept afacerea secolului. Însă noi ţinem bine minte că după această afacere au fost concediaţi pete 500 de muncitori. De respectiva escrocherie s-a ocupat nemijlocit Filat, iar şeful său direct la vremea respectivă era Sturza.

Dreptul de privatiza Fabrica de Ciment din Rezina a fost disputat atunci de două companii importante. Prima ofertă a venit din partea firmei Enercom SRL, care a numit cifra de 15 milioane de dolari. Cea de a doua a fost firma Finerge 26, apropiată de corporaţia Lafarge din Franţa, care a promis 10 milioane de dolari.

Filat şi Sturza au decis să renunţe la oferta mai avantajoasă, semnând contractul cu Finerge 26, însă nu pentru 10 milioane de dolari, ci doar pentru 200 de mii. Vă puteţi imagina de ce manieră au fost purtate negocierile, astfel încât să aibă câştig de cauză nu milioanele reale, ci acele care au trecut pe alături.

Ion Sturza - Sputnik Moldova
Roşca: Sturza se crede un Făt-Frumos al politicii moldoveneşti

Fabrica la acel moment dispunea însă de utilaj performant din Belgia, evaluat la 70 de milioane de dolari. La momentul privatizării, acesta era funcţional şi ar fi putut aduce ţării milioane, dacă nu chiar miliarde de lei. Ceea ce se impunea, era doar o gestionare adecvată.
Însă lăcomia a fost mai presus de interesele statului, interese pe care ar fi trebuit să le apere doi funcţionari — Sturza şi Filat.

Anume acest moment semnificativ din biografia sa este calificat de Sturza drept afacerea secolului?! Vânzarea SA „Ciment" la preţul unui magazin din care au rămas doar pereţii?!

Filat a fost la putere, a furat cât a putut, a plecat, apoi a revenit. Din câte văd, Sturza face acum acelaşi lucru. Se pare că unii se trag la averea statului ca la borcanul cu miere. De ce ar vrea Sturza să revină în Guvern? Să-i mai fi rămas nişte afaceri pe care nu a reuşit să le ducă la bun sfârşit? Ori poate ambiţiile i-ai tulburat iarăşi somnul conştiinţei?

Fluxul de știri
0