Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova va întâmpina Anul Nou, având un contract semnat cu ”Gazprom”

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova
Abonare
În următoarele două zile, va fi prelungit contractul cu concernul rus privind livrarea gazului pentru ţara noastră în în 2016.

CHIȘINĂU, 29 dec — Sputnik. Până la sfârșitul anului, Moldova va prelungi contractul cu "Gazprom" privind livrarea în ţară a gazului rusesc, a comunicat marți pentru Sputnik Valeriu Rusu, consilierul viceministrului interimar al economiei Valeriu Triboi.

Contractul de livrare a gazului în Moldova expiră la 31 decembrie.

"Negocierile cu "Gazprom" se află la etapa finală. Până la sfârșitul anului, contractul va fi prelungit. Acesta va fi încheiat între doi agenți economici — "Gazprom" și "Moldovagaz", a subliniat interlocutorul.

Дожимная насосная газостанция - Sputnik Moldova
Într-un an, gazul rusesc livrat Moldovei s-a ieftinit cu aproximativ 162 dolari

Rusu a asigurat că mâine-poimâine contractul pentru livrarea gazului rusesc va fi prelungit și Moldova va întâmpina Anul Nou având deja acest contract.

Anterior, viceministrul economiei Valeriu Triboi a declarat că de la 23 până la 30 decembrie se va întruni consiliul observatorilor care va discuta condiţiile contractului.

Contractul privind livrarea gazului rusesc în Moldova este prelungit în fiecare an. Anul trecut, "Gazprom" și "Moldovagaz" au semnat contractul la 11 noiembrie.

Din 2008, prețul la gazul livrat de "Gazprom" pentru "Moldovagaz" se stabilește în fiecare trimestru, conform unei formule care ia în calcul indicii de modificare a prețului la motorină și păcură. Potrivit rezultatelor din primul trimestru al anului 2015, prețul contractual la gazul rusesc pentru Moldova a constituit 310,96 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi, ceea ce este cu 55,39 de dolari mai puțin în comparație cu indicatorii perioadei similare a anului 2014. În trimestrul doi, prețul a constituit 252,5 dolari pentru o mie de metri cubi, iar în cel de al treilea — 204 dolari.

Anterior, Triboi a declarat că "prețul la gazul rusesc acum este foarte avantajos pentru Moldova".

Fluxul de știri
0