În 2015, aproximativ 70 de jurnaliști şi-au pierdut viaţa "la datorie"

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaОткрытие выставки "Правда в объективе: вооруженные конфликты XX–XXI веков глазами военных журналистов"
Открытие выставки Правда в объективе: вооруженные конфликты XX–XXI веков глазами военных журналистов - Sputnik Moldova
Abonare
Două treimi dintre aceste cazuri s-au produs în țările care nu sunt marcate de conflicte, pe când un an în urmă proporția era exact inversă.

CHIȘINĂU, 29 dec — Sputnik. În 2015, 67 de jurnaliști au decedat în timp ce-şi exercitau munca, se spune în raportul Organizației Internaţionale "Reporteri fără frontiere" (Reporters Without Borders).

După cum se arată în raportul organizației, în 2015 au decedat în total 110 jurnaliști, 27 de jurnaliști civili și șapte lucrători ai media. Nu mai puțin de 67 de jurnaliști au decedat din motive legate de munca lor, iar cauzele decesului a 43 de jurnaliști nu au fost stabilite.

Ситуация в Сирии - Sputnik Moldova
Experți: în jurnaliștii ruși din Siria s-a tras din arme marca SUA

Potrivit organizației, începând cu anul 2005, au decedat în total 787 de jurnaliști. În 2015, două treimi dintre aceste cazuri s-au produs în țările care nu sunt marcate de conflicte, pe când în 2014 situația a fost inversă. Anul trecut, în timpul exercitării activităţii profesionale au decedat 66 de jurnaliști.

Cele mai periculoase țări pentru activitatea jurnaliștilor sunt Siria și Iraq, unde în 2015 au decedat câte nouă jurnaliști care munceau acolo. Mai mult decât atât, în 2015, din motive necunoscute, în Iraq au mai decedat încă doi jurnaliști, iar în Siria a decedat un jurnalist motivul morții căruia rămâne necunoscut. Pe locul trei s-a clasat Franța, ceea ce este legat de atacul asupra săptămânalului satiric Charliie Hebdo în ianuarie 2015 când, potrivit organizației, au decedat opt jurnaliști. În raport se mai menționează că alte țări periculoase pentru activitatea profesională a jurnaliștilor sunt Yemen, Sudanul de Sud, India, Mexic și Filipine.

În decembrie, Reporterii fără frontiere au mai comunicat că în jur de 54 de jurnaliști au fost luaţi ostateci, iar 153 se află în pușcării.

Fluxul de știri
0