Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Foştii deputaţi comunişti au cerut la CC aprecierea comportamentului lui Timofti

© privesc.euAlexandru Tănase, Curtea Constituţională a RM
Alexandru Tănase, Curtea Constituţională a RM - Sputnik Moldova
Abonare
Cei 14 deputaţi care au părăsit fracţiunea PCRM au sesizat Curtea Constituţională în legătură cu decretul lui Timofti prin care a fost desemnat candidatul la funcţia de premier. Ei susţin că şeful statului a ignorat de o manieră neconstituţională unele fracţiuni parlamentare.

CHIŞINĂU, 28 dec – Sputnik. Cei 14 deputaţi care au părăsit fracţiunea parlamentară PCRM au sesizat Curtea Constituţională, solicitând controlul constituţionalităţii decretului prin care Preşedintele Timofti l-a desemnat pe Ion Sturza drept candidat la funcţia de prim-ministru. De asemenea, ei au solicitat interpretarea unor sintagme din articolul 98 alineatul 1 din Legea supremă.

Renato Usatîi - Sputnik Moldova
Politică
De ce crede Usatîi că Sturza nu va ajunge prim-ministru

Autorii sesizării s-au plâns Curţii Constituţionale de faptul că fracţiunea PCRM, în care ei erau încă membri la data desemnării lui Sturza, nu a fost consultată de către şeful statului înainte de semnarea decretului.

„Nu înţelegem de ce Preşedintele Timofti a ignorat un grup atât de numeros din Parlament, care, efectiv, ar putea hotărî soarta constituirii unei majorităţi stabile în Parlament pentru a asigura voturile pentru Prim-ministru şi Guvern”, se spune în sesizarea foştilor comunişti, care la ora actuală sunt membri ai Platformei Parlamentare Social-Democrate „Pentru Moldova”.

De asemenea, autorii sesizării au solicitat CCM să interpreteze alineatul 2 al articolului 98 din Constituţie şi să explice ce obligaţiuni în revin Preşedintelui la consultarea fracţiunilor parlamentare în contextul desemnării candidatului la funcţia de premier.

Fluxul de știri
0