Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cu câte milioane va deveni mai sărac Chişinăul în 2016

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă Дорин Киртоакэ
Dorin Chirtoacă Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Abonare
Bugetul municipiului Chişinău pentru anul 2016 nu a fost aprobat în lectura a doua. Potrivit documentului votat doar în lectura întâi, capitala va deveni mai săracă în 2016 cu peste 300 de milioane.

CHIŞINĂU, 28 dec – Sputnik. Chişinăul intră în anul 2016 fără un buget aprobat. Luni, primarul capitalei Dorin Chirtoacă a declarat la şedinţa serviciilor municipale că până nu vor fi restituite datoriile din 2015, nu vor fi planificate cheltuieli pentru obiective noi. Pe de altă parte, consilierul municipal din partea PSRM, Tatiana Cuneţchi, susţine că dacă primarul este de părere că în bugetul pentru 2016 trebuie să fie luate în calcul şi datoriile din 2015, acesta ar fi trebuit să vină cu o propunere în acest sens în faţa CMC.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Politică
Chirtoacă a împrumutat 140 de milioane şi speră că Guvernul nu va „falimenta”

Tatiana Cuneţchi a subliniat că la bugetul municipiului Chişinău pentru anul 2016 s-a lucrat în comisiile de profil, iar documentul deja este votat în prima lectură. Cât priveşte exerciţiul celei de a doua lecturi, pentru acesta nu s-au prea observat insistenţe din partea lui Chirtoacă.

„Aprobarea bugetului e una, iar executarea acestuia e cu alta. Dacă primarul crede că în 2016 trebuie să se ţină cont de datoriile din 2015, acesta trebuia să vină cu o prepunere în acest sens”, a menţionat Tatiana Cuneţchi.

Totodată, consilierul din partea PSRM a subliniat că în proiectul de buget al capitalei pentru anul 2016 sunt diminuate veniturile proprii, car sunt încasate direct de către autoritatea publică locală.

„De ce aceste cifre au fost mai mari în 2015, acum e greu să spunem. Probabil, din cauza campaniei electorale, din cauza unor promisiuni sau poate că  au dorit să pară mai eficienţi. Dacă e să ne raportăm la anul 2015, atunci bugetul din 2016 ar fi trebuit să fie cu circa 350 de milioane de lei mai mare. Da, ne confruntăm cu o criză economică, dar conducerea primăriei ar fi trebuit să valorifice potenţialul municipiului, să caute posibilităţi de rezervă, să întreprindă măsuri de extindere a bazei fiscale etc.”, a mai declarat Tatiana Cuneşchi.

Fluxul de știri
0