Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Moldova va primi ajutor de la FMI la anul viitor

© Sputnik / Evgheni PanasencoГорелова Gorelova
Горелова Gorelova - Sputnik Moldova
Abonare
Doctorul în economie Elena Gorelova prognozează că odată cu deblocarea Moldovei, mijloacele nu vor merge nici în buget, nici în sectorul real al economiei.

CHIŞINĂU, 26 dec — Sputnik. E foarte probabil că noul memorandum de colaborare între Moldova și Fondul Monetar Internațional va fi semnat și republica va primi un credit, a declarat pentru Sputnik Moldova Elena Gorelova, doctor în economie, vicedirector al Centrului de cercetări strategice și reforme al Moldovei.

Potrivit economistului, odată cu semnarea memorandumului cu FMI se vor restabili relațiile cu donatorii externi.

"Va fi dezghețată și finanțarea externă a diverselor programe și proiecte. Ce-i drept, pentru a se întâmpla acest lucru, puterea trebuie să restabilească încrederea partenerilor externi", a spus specialistul.

Офис МВФ в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova va primi bani de la BM și FMI, însă cu o condiție

Moldova s-a pomenit într-o situație economică proastă, după ce UE și BM au încetat s-o mai finanțeze. În septembrie, în Moldova a fost într-o vizită tehnică o misiune FMI, dar tratativele nu s-au soldat cu vreun rezultat.

La sfârșitul lui octombrie, Parlamentul a demis Guvernul lui Valeriu Streleț. Un nou guvern încă nu a fost confirmat. Pe fundalul acestora, republica intră în 2016 fără un buget adoptat și fără o politică fiscală.

Politica anterioară de colaborare a Moldovei cu FMI și-a luat startul la sfârșitul lui ianuarie 2010 și s-a încheiat în aprilie 2013. Programul FMI prevedea un acord financiar de 570 de milioane de dolari. Din ei republica a primit 490 de milioane de dolari. Ultima tranșă de 76 de milioane de dolari nu a ajuns în Moldova din cauza nemulțumirii FMI de cheltuielile sociale foarte mari și de deficitul mare de buget al Moldovei.

Fluxul de știri
0