Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova va primi bani de la BM și FMI, însă cu o condiție

© Flickr / World Bank Офис МВФ в Вашингтоне
Офис МВФ в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova trebuie să îndeplinească condițiile Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale, dacă contează pe finanțare din partea acestora.

CHIȘINĂU, 24 dec — Sputnik. Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional vor aloca mijloace financiare pentru Moldova doar cu condiția unei stabilități financiare în ţară, a scris pe blogul său Alecs Kremer, director regional al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Europa și Asia Centrală.

"Noi nu vom acorda resurse pentru susținerea bugetului Moldovei, până când FMI și noi nu vom fi convinși de faptul că planul privind finanțele de stat este stabil", a spus Kremer.

Anatol Arapu - Sputnik Moldova
Arapu se teme să vorbească public despre catastrofa economică din Moldova

Potrivit lui, abia după asta va fi posibilă reluarea investițiilor și achizițiilor de stat. Kremer subliniază că situația va putea fi stabilizată cu greu. Pentru aceasta, potrivit lui, este nevoie ca bugetul de stat să-şi asume cheltuielile legate de înrăutăţirea situației din domeniul bancar, ceea ce va duce la creșterea datoriei de stat.

În 2015, investițiile directe în economia țării s-au redus cu aproximativ 2,4% comparativ cu anul trecut. Ceea ce constituie aproximativ 86,4 milioane de dolari SUA.

Mai mult decât atât, țara nu a semnat până în prezent acordul cu FMI. Vizita tehnică a reprezentanților Fondului a avut loc în septembrie, dar discuțiile cu privire la acordul de colaborare au fot amânate atunci pentru o perioadă ulterioară. La sfârșitul lunii noiembrie, ministrul interimar al economiei a menţionat că acordul ar putea fi semnat doar după confirmarea unui nou guvern în Moldova.

Fluxul de știri
0