Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Roşca: Sturza se crede un Făt-Frumos al politicii moldoveneşti

© livenews.mdIon Sturza
Ion Sturza - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Fostul vicepreşedinte al Parlamentului din Moldova, liderul PPCD Iurie Roşca, unul dintre iniţiatorii votului de neîncredere exprimat Guvernului condus de Ion Sturza în anul 1999, relevat într-o discuţie cu corespondentul Sputnik Moldova detaliile demiterii ex-premierului, care pretinde din nou la funcţia de şef al Cabinetului de Miniştri.

Chişinău, 21 dec — Sputnik, Natalia Iovva. Potrivit politicianului Iurie Roşca, din punct de vedere strategic, Ion Sturza se află oricum într-o situaţie avantajoasă. Chiar dacă nu va fi numit în funcţia de prim-ministru, Sturza se va folosi de moment pentru a apărea în Parlament în calitate de erou-salvator al ţării.

Выборы президента Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Sturza este candidatul lui Timofti la funcţia de premier

Şansele lui Sturza sunt infime. Cei care au pus la cale această combinaţie au în vedere un calcul simplu — Sturza poate şi să nu ajungă premier, însă va avea parte în următoarele două săptămâni excelentă de a-şi lustrui imaginea. Acesta va apărea în Parlament ca un erou salvator, un fel de Făt-Frumos, ceea ce va constitui o bună platformă de lansare a unui proiect politic. Pentru că PLDM este decapitat — Filat se află la puşcărie şi, cel mai probabil, nu va scăpa prea curând de acolo, Streleţ nu are calibrul necesar pentru a conduce un partid politic de asemenea importanţă. Şi iată că apare Sturza — o altă variantă a Maiei Sandu, doar că deja „în pantaloni", a declarat Roşca în discuţia cu corespondentul Sputnik.

Potrivit politicianului, nu ar trebui să ne aşteptăm la un salt economic spectaculos în cazul în care Sturza ar reveni în fotoliul de premier.
„Ieşirea în lume a domnului Sturza este de fapt o combinaţie pusă la cale de partidul Liberal-Democrat, care nu a fost încă terminat de tot, şi nu ar trebui să ne aşteptăm la nimic bun din partea acestuia, deoarece în perioada în care a fost prim-ministru, salariile şi pensiile erau achitate cu întârzieri de cinci-şase luni", a menţionat Roşca.

Ex-vicespicherul a mai amintit că drept motiv pentru votul de neîncredere exprimat Cabinetului de Miniştri al lui Ion Sturza în 1999 au servit rezultatele activităţii comisiei parlamentare de anchetă din care au făcut parte reprezentanţi ai tuturor fracţiunilor parlamentare.

„Am constatat cazuri extrem de grave de abuz de putere, de corupţie, de delapidare a banilor publici, privatizări ilegale şi aşa mai departe. În marea majoritate a acestor cazuri a fost implicat şi ion Sturza", îşi aminteşte Roşca.

Deputații Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Politică
Sîrbu: după ce va fi respins Sturza, noi vom propune un alt candidat

Totodată, Iurie Roşca, un oponent deschis al lui Vladimir Filat, dar şi al lui Ion Sturza, consideră că suspiciunile de corupţie nu pot servi drept motiv pentru a considera ilegală desemnarea lui Sturza în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru.

„Atâta timp cât nu există o hotărâre irevocabilă a instanţei, persoana beneficiază de prezumţia nevinovăţiei. De aceea, orice încercare de a-i pune piedici acestuia ar fi incorectă din punct de vedere legal şi moral, însă nu şi din punctul de vedere al procedurilor banditeşti pe care le promovează aceştia prin intermediul instituţiilor de stat, pe care şi le-au subordonat.

Anterior fracţiunea PD (19 voturi în Parlament), cei 14 deputaţi care au părăsit fracţiune PCRM şi socialiştii (24 de mandate) au declarat că nu vor vota pentru numirea lui Sturza în funcţia de prim-ministru. Pentru candidatura acestuia ar putea vota liberalii (13 mandate) şi liberal-democraţii (18). Pentru aprobarea candidaturii premierului sunt necesare 51 de voturi.

Fluxul de știri
0