Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

,,Franzeluța'' insistă pe majorarea prețului la pâine

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaХлебопекарня на элеваторе в районном центре Шипуново, pâine
Хлебопекарня на элеваторе в районном центре Шипуново, pâine - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții întreprinderii de panificație ,,Franzeluța'' solicită în continuare ca prețul pâinii să fie majorat. Și asta pentru că întreprinderea activează în pierdere din cauza instabilității cursului valutar.

CHIŞINĂU, 23 dec — Sputnik, Tatiana Cebotari. Șeful întreprinderii de panificație „Franzeluța", Eugen Baleca, susține că deprecierea monedei naționale în raport cu valuta străină influențează direct situația economică a fabricii. Asta în condițiile în care atât utilajul tehnic, cât și făina sunt de import. Opinia a fost prezentată de către reprezentanții,,Franzeluța'' la comisa parlamentară pentru agricultură.

Хлебозавод - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În ajun de sărbători, cetăţenii s-ar putea pomeni cu preţuri majorate la pâine

"Ultima dată când au fost modificate prețurile la pâine a fost în 2003. Acum, instabilitatea cursului valutar ne influențează foarte mult. În ziua de azi, nu există niciun produs care să aducă profit. De exemplu, la producerea unei tone de pâine Borodinski sunt pierderi de 2 mii de lei. Noi aducem făină din Ucraina. Acum lucrăm cu 30% făină din import și 70% făină autohtonă. Grâul nostru are ceva, pentru că nu obţinem aceeași calitate ca la ucraineni", a declarat Eugen Baleca.

Cu toate acestea, membrii comisiei nu au fost de acord cu argumentele prezentate de reprezentanții Franzeluța. Astfel, în scurt timp vor fi invitați și alți producători de produse de panificație, producători de cereale, pentru a vedea dacă într-adevăr este necesar de a majora prețul la pâine, evitând astfel o înțelegere de cartel.

Amintim că, pe data de 15 august, toate magazinele au afișat prețuri mai mari cu 15 la sută pentru produsele de panificație. Decizia de scumpire a pâinii şi produselor de panificaţie a fost luată atunci de către Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova şi Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit, iar ulterior aceste tarife au fost anulate.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiilor de profil, o ultimă majorare a preţurilor la pâine a avut loc în 2011.

 

Fluxul de știri
0