Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iarnă deosebit de caldă în Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaPăsări
Păsări - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit statisticii, în ultimii ani în Moldova se înregistrează tot mai des depășirea normelor de temperatură în perioada de iarnă.

CHIȘINĂU, 23 dec – Sputnik. Decembrie s-a dovedit a fi destul de cald în Moldova. Acest lucru îl confirmă datele Serviciului Hidrometeorologic din țară.

Potrivit sinopticilor, de la începutul lunii indicatorii de temperatură depășesc norma cu 1,2 – 3,6 grade Celsius. Acesta este un fenomen destul de rar pentru Moldova și are loc în medie o dată la 3-5 ani. În general, de la începutul iernii temperatura medie a aerului constituie de la +0,9 până la +2,9 grade, norma pentru Moldova fiind de mai puțin de zero grade.

Timp - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iarna calendaristică a început în Moldova cu un fenomen rar

În ultimii ani însă, în Moldova se înregistrează tot mai des temperaturi mai mari decât cele obișnuite. Astfel, a doua decadă a lui decembrie din acest an este identică ca regim termic cu cea din 2014, iar în ceea ce privește primele zece zile, în acest an ele au fost mai calde decât anul trecut cu 3-4 grade.

Mai mult decât atât, s-a redus considerabil cantitatea de precipitații. Dacă zece ani în urmă copiii se bucurau în decembrie de zăpadă, acum ea practice lipsește. În general, în comparație cu decembrie 2014, cantitatea de precipitații s-a redus în total cu 5-30 de milimetri.

Totuşi, temperaturi negative în ţară s-au înregistrat deja. La Râbnița, Bălțata și Tiraspol, mercurul din termometre a coborât până la —10 grade.

Fluxul de știri
0