Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Găgăuzia, atacată de etnobotanice

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaXIХ Международная выставка "Некрополь-2011" на ВВЦ
XIХ Международная выставка Некрополь-2011 на ВВЦ - Sputnik Moldova
Abonare
Detașamentele populare vor lupta cu ”narcoticele legale” în Autonomia Găgăuză.

CHIȘINĂU, 22 dec — Sputnik, Serghei Țurcanu. La Comrat este examinată inițiativa privind includerea detașamentelor populare în luptă cu etnobotanicele (spice-uri) — un amestec penеru fumat, care în Moldova nu este considerat drept substanță narcotică la nivel legal.

Narcologii au dat alarma demult: etnobotanicele pot conduce la dependență și pot afecta ireversibil sănătatea fizică și psihică a celor care le consumă. Potrivit primarului din Comrat, Serghei Anastasov, sunt mulți doritori care vor să ajute administrația locală în luptă cu acest flagel.

Работа экспертно-криминалистического центра - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un tânăr şi mama acestuia, reţinuţi cu şase kilograme de droguri

Șeful Direcției Principale a Afacerilor Interne a Autonomiei Găgăuze, Serghei Suhodol, a relatata marți pentru Sputnik că la moment cu această problemă luptă doar poliția.

"Deocamdată, această muncă este înfăptuită doar de colaboratorii de poliție și au fost înregistrate deja rezultate. Principala problemă este că etnobotanicele ar trebui recunoscute drept substanțe narcotice la nivel legislativ. Abia atunci vom putea realiza măsurile legale de rigoare. Deocamdată, noi constatăm faptele și urmărim procesul", a declarat Suhodol.

Totodată, interlocutorul afirmă că situația în ceea ce privește fenomenul fumatului de etnobotanice în autonomie nu este unul ieșit din comun, așa cum susțin unele medii de informare, și că etnobotanicele sunt o amenințare pentru întreaga Moldovă.

Работа экспертно-криминалистического центра - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un tânăr şi mama acestuia, reţinuţi cu şase kilograme de droguri

"Problema este politizată de unii foști deputați. Situația în Comrat, dar și în Găgăuzia, este ca și în Moldova în ansamblu. Eu n-aș spune că la noi situația este atât de critică încât toți, de dimineață până seara, stau și fumează aceste etnobotanice. Deputații au înaintat în parlament o inițiativă de a recunoaște spice-urile drept substanţe narcotice", a explicat interlocutorul.

După cum subliniază experții, legislatorii și organele de forță rămân mult în urma producătorilor și furnizorilor de droguri — chimiștii criminali doar schimbă ușor structura acestor substanțe, după care narcoticul nu mai cade sub incidența legii. Anume acest lucru le dezleagă mâinile furnizorilor de etnobotanice și altor substanţe psihoactive care, deși sunt legale, sunt în stare să distrugă un număr foarte mare de oameni.

Fluxul de știri
0