Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Timofti știe deja numele candidatului la funcția de prim-ministru

© Sputnik / Miroslav RotariTimofti Тимофти
Timofti Тимофти - Sputnik Moldova
Abonare
Luni, președintele țării, Nicolae Timofti, ar trebui să anunţe numele candidatului la funcția de prim-ministru.

 

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Cel puţin, asta a promis el încă săptămâna trecută, după întâlnirea cu liderii partidelor pro-europene. Anterior, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Vlad Țurcanu, a afirmat într-o discuție cu corespondentul Sputnik că președintele este gata să semneze decretul în zilele apropiate.

Adică Timofti era gată să pună capăt discuțiilor prelungite. Totodată, administraţia prezidenţială a refuzat să nominalizeze persoana pe care este gata să mizeze preşedintele.

Marian Lupu Мариан Лупу - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Liderul PD: Timofti ar putea fi influenţat pe ascuns de anumite forţe

”De vreme ce nu este semnat decretul, nu este etic și corect a se da vreun nume. Toți vor afla foarte repede numele candidatului”, a spus interlocutorul Sputnik.

În mass-media a fost vehiculată informația că în cadrul negocierilor privind alegerea candidatului la funcția de prim-ministru al țării, politicienii examinează numele a patru persoane.

Pe lângă nume, la întâlnire s-a discutat și formula de desemnare a premierului și componența guvernului. Liderii partidelor pro-europene și preşedintele Timofti au avut discuţii destul de dure. Situația s-a agravat atunci când părțile s-au acuzat reciproc de nedorința de a menține actuala coaliție. Președintele ar fi trebuit să numească candidatura la funcția de premier încă vineri, dar le-a mai oferit participanților la discuţii un răgaz de câteva zile.

Timofti Lupu Тимофти Лупу - Sputnik Moldova
Politică
Ideea demiterii lui Timofti prinde contur. Cine i-a pus gând rău preşedintelui

„În cadrul discuţiilor s-a ajuns la o decizie comună de a amâna iarăşi punerea în aplicare a deciziei mele de a desemna noul premier, până luni, ora 14.00. pentru că ei mai au nevoie de consultări suplimentare. Înţeleg că această problemă este foarte importantă. Toţi aşteaptă. Însă termenele constituţionale ne permit să luăm această pauză, în limite rezonabile", a declarat Timofti.

Moldova a rămas fără guvern la sfârșitul lunii octombrie, atunci când a fost demis Valeriu Streleț. Reprezentanții alianței pro-europene au reuşit, în cadrul negocierilor privind desemnarea noului premier, să transforme situația conflictuală într-o nouă criză politică. Părțile nu se pot înțelege nicidecum în privința candidaturii la funcția de prim-ministru.

 

Fluxul de știri
0