CHIŞINĂU, 19 dec — Sputnik. Premierul român Dacian Cioloș a discutat acest subiect în cadrul întrevederii de joi cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini. El a reiterat intenţia României de a acorda un sprijin financiar ţării noastre, în măsura în care va vedea la Chișinău un guvern care să facă reforme, potrivit romaniatv.net.
"În ceea privește Republica Moldova, cel puțin, România are intenția să acorde un sprijin, inclusiv financiar în măsura în care vom vedea la Chișinău, și sper eu cât mai repede, un guvern care să se angajeze la reformele la care Republica Moldova s-a angajat atunci când a semnat acest Acord de parteneriat. Am propus Federicăi Mogherini să lucrăm împreună și pe modul în care canalizăm această asistență financiară".
Cioloş a mai precizat că România va colabora în acest sens și cu Comisia Europeană, cu FMI, pentru a se asigura că respectiva asistență financiară va „susține un proces de reforme, de luptă împotriva corupției, de eficientizare a administrației de deschidere a mediului economic, a mediului de afaceri".
Premierul român a declarat în cadrul conferinței de presă susținute vineri, la finalul Consiliului European, că în acest moment este important să se investească "toate resursele necesare pentru a stimula și dezvolta și cooperarea economică" cu țările din vecinătatea estică, semnatare ale Acordul de parteneriat cu UE.
La începutul lunii noiembrie curent, președintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să promulge Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015. Astfel, împrumutul de 150 de milioane de euro nu a mai fost acordat, ca urmare a instabilității politice din ţara noastră, după ce guvernul proeuropean condus de liberal-democratului Valeriu Streleț a fost demis prin moțiune de cenzură.
În comunicatul Administrației Prezidențiale române s-a menţionat atunci că „nu există siguranța că Republica Moldova va continua reformele", avându-se în vedere „contextul politic actual din Republica Moldova — survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menționate.