Ucraina, cu o datorie de 3 miliarde de dolari faţă de Rusia, intră în default

© Sputnik / Mihail KutuzovLa crisi del settore energetico aumenta il rischio di conseguenze sistemiche sulla finanza globale.
La crisi del settore energetico aumenta il rischio di conseguenze sistemiche sulla finanza globale. - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul ucrainean a declarat vineri că guvernul îngheaţă răscumpărarea obligaţiunilor cu scadenţă pe 20 decembrie, cumpărate de Rusia acum doi ani.

CHIŞINĂU, 18 dec — Sputnik. Ucraina intră în default cu o datorie de 3 miliarde de dolari către Rusia, transmite Bloomberg, citat de bursa.ro. FR a avertizat anterior că va acţiona Ucraina în judecată, în cazul în care plata nu va fi executată.

Premierul ucrainean Arsenii Iaţeniuk a declarat vineri că guvernul îngheaţă răscumpărarea obligaţiunilor cu scadenţă pe 20 decembrie, cumpărate de Rusia în urmă cu doi ani pentru susţinerea fostului preşedinte ucrainean, cu câteva luni înainte de înlăturarea din funcţie a acestuia.
Rusia a anunţat săptămâna trecută că va da în judecată Ucraina, dacă plata nu va fi făcută.

Глава МИД Украины Павел Климкин - Sputnik Moldova
Ucraina vrea să-i ceară Rusiei despăgubiri de 50 de miliarde de dolari

Autorităţile din Rusia au refuzat în acest an să participe la restructurarea unor datorii ale Ucrainei în valoare de 18 miliarde de dolari, negociată cu creditorii ţării, argumentând că trebuie să beneficieze de termeni mai favorabili, fiind un stat creditor.

Cele două părţi au indicat în această lună că sunt dispuse la negocieri pentru restructurarea datoriei de 3 miliarde de dolari şi s-au folosit de oficiali germani pentru medierea unor discuţii.

Iaţeniuk a anunţat blocarea plăţii datoriei în şedinţa de guvern de vineri, afirmând că trebuie luate măsuri după ce Rusia a refuzat să semneze acordul de restructurare.

"Plăţile sunt îngheţate până ce propunerile noastre de restructurare sunt acceptate sau până la o decizie în justiţie", a spus premierul ucrainean.
Înainte de default-ul anunţat vineri, Rusia îşi nuanţase poziţia în privinţa datoriilor, preşedintele Putin propunând luna trecută ca Ucraina să plătească eşalonat, pe parcursul a trei ani, dacă un guvern sau o bancă occidentală vor acorda garanţii.

 

Fluxul de știri
0