Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gazul se va ieftini. Ce lege a promulgat Preşedintele Timofti

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Abonare
Legea care abrogă "amendamentul Furdui" a fost promulgată de Preşedinte. Norma respectivă punea în sarcina consumatorului final să plătească şi un fel de "taxă de tranzit".

CHIŞINĂU, 18 dec – Sputnik. Preşedintele Nicolae Timofti a promulgat legea votată de Parlament, prin care a fost abrogat aşa numitul „amendamentul Furdui”. În acest context, Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a declarat pentru Sputnik că în zilele următoarele, după publicarea decretului, instituţia de reglementare se va întruni şi îşi va expune poziţia.

Totodată, Sergiu Ciobanu a subliniat că este cazul să ne aşteptăm la o reducere a tarifului la gazele naturale.

Budownictwo gazociągów - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Misterul „amendamentului Furdui” şi tarifele la gaz, pe înţelesul tuturor

Şi experţii independenţi susţin că excluderea acestui amendament din Legea privind gazele naturale ar urma să conducă la reducerea tarifului.

Expertul în energetică, Sergiu Ungureanu, a menţionat pentru Sputnik că prin aşa zisul „amendament Furdui” a fost introdusă o formulă sofisticată de calculare a taxei de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova, care loveşte în consumatorul final.

Ungureanu a precizat că din cauza „amendamentului Furdui” transportarea gazelor naturale pe teritoriul ţării către consumatorii finali fusese supusă, de fapt, unei taxări care reprezintă plata de tranzit. Cu alte cuvinte, potrivit lui Ungureanu, cetăţeanul moldovean sau agentul economic moldovean plăteşte inclusiv „tranzitul” gazului până la contorul său.

 

Fluxul de știri
0