Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Timofti a decis să mai aştepte cu numirea premierului

© Sputnik / Sputnik MoldovaNicolae Timofti
Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Abonare
Negocierile dintre partidele parlamentare aşa-zis europene bat pasul pe loc. Preşedintele a decis să amâne pentru luni luarea unei decizii privind numirea premierului, în cazul în care PDM, PLDM, PL şi grupul Leancă nu vor reuşi să ajungă la consens.

CHIŞINĂU, 18 dec — Sputnik. Consultările de vineri ale preşedintelui Moldovei, Nicolae Rimofti, cu liderii formaţiunilor proeuropene — PDM, PLDM, PL şi grupul condus de Iurie Leancă — nu au adus nimic nou.

„În cadrul discuţiilor s-a ajuns la o decizie comună de a amâna iarăşi punerea în aplicare a deciziei mele de a desemna noul premier, până luni, ora 14.00. pentru că ei mai au nevoie de consultări suplimentare. Înţeleg că această problemă este foarte importantă. Toţi aşteaptă. Însă termenele constituţionale ne permit să luăm această pauză, în limite rezonabile", a declarat Timofti.

Timofti Тимофти - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vineri expiră termenul ultimatumului dat de președinte

Anterior, preşedintele le-a oferit fracţiunilor parlamentare două zile pentru formarea majorităţi parlamentare capabile să voteze pentru candidatura prim-ministrului.

Moldova a rămas fără guvern la sfârșitul lunii octombrie, atunci când a fost demis Valeriu Streleț. Reprezentanții alianței pro-europene au reuşit, în cadrul negocierilor privind desemnarea noului premier, să transforme situația conflictuală într-o nouă criză politică. Părțile nu se pot înțelege nicidecum în privința candidaturii la funcția de prim-ministru.

Marți, liderul socialiștilor, Igor Dodon, s-a adresat Curţii Constituționale pentru explicații privind termenele de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru. El a subliniat că luni au expirat 45 de zile din momentul demisiei lui Streleț din funcția de prim-ministru — astfel a expirat termenul în care șeful statului trebuia să propună un candidat la funcția de premier.

Pe de altă parte, Timofti avertiza că dacă nu va avea vineri o propunere din partea liderilor partidelor proeuropene, va numi singur candidatul la funcția de premier. Anterior, Curtea Constituțională a decis că Parlamentul ţării poate fi dizolvat în cazul în care deputații nu vor reuşi să numească un nou guvern până la 29 ianuarie 2016.

Fluxul de știri
0