Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vineri expiră termenul ultimatumului dat de președinte

© Sputnik / Miroslav RotariTimofti Тимофти
Timofti Тимофти - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului așteaptă de la reprezentanții forțelor proeuropene numele candidatului pentru funcția de prim-ministru, în caz contrar el singur se fa folosi de dreptul lui de a alege.

CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. Vineri expiră ultimatumul președintelui Moldovei, Nicolae Timofti, pe care l-a înaintat reprezentanților partidelor proeuropene.

Miercuri, șeful statului le-a dat liderilor fracțiunilor parlamentare două zile pentru formarea unei majorități parlamentare care va fi capabilă să voteze candidatura la funcția de prim-ministru.

Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Politică
După consultările de miercuri, Ghimpu a vorbit despre sfârşitul lumii

Moldova a rămas fără guvern la sfârșitul lunii octombrie, atunci când a fost demis Valeriu Streleț. Reprezentanții alianței pro-europene au reuşit, în cadrul negocierilor privind desemnarea noului premier, să transforme situația conflictuală într-o nouă criză politică. Părțile nu se pot înțelege nicidecum în privința candidaturii la funcția de prim-ministru.

Marți, liderul socialiștilor, Igor Dodon, s-a adresat Curţii Constituționale pentru explicații privind termenele de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru. El a subliniat că luni au expirat 45 de zile din momentul demisiei lui Streleț din funcția de prim-ministru – astfel a expirat termenul în care șeful statului trebuia să propună un candidat la funcția de premier.

Pe de altă parte, dacă nu va primi vineri o propunere din partea liderilor partidelor proeuropene, preşedintele Timofti intenționează să numească singur candidatura la funcția de premier. Anterior, Curtea Constituțională a decis că Parlamentul republicii poate fi dizolvat în cazul în care deputații nu vor reuşi să numească un nou guvern până la 29 ianuarie 2016.

Fluxul de știri
0